小心人仔台限速plan不再真無限

人仔台違反合約(?).  我用人仔台$68限速無限上網,一直也無任何問題,用speedtest也有0.5xMbps 有些地區可以去到0.6x-0.7x Mbps ,,昨日以至今早test也有 0.5x,  我今日開了幾個鐘i-cable apps睇新聞台,到下午5點幾用speedtest發覺得番0.38-0.39點test也是一樣,試過去唔同地方銅鑼灣,東廊,西灣河,筲箕灣也一樣,但我用街坊手機,一樣人仔台一樣限速$88無限plan,同一地點位置,但佢可以有0.5xMbps,我只得0.38,0.39Mbps ,我之前也有開i-cable apps,仲要半日一定耐過今日,但速度也無任何影響,今日—開完icable apps,速度即刻比人lock至0.38,0.39,  雖然此速度仍符合佢所列的384kbps,但點解會由0.5x 變到得番0.38,0.39?  但其他人又有0.5x ?  而家變相違反合約,用得多lock速,佢合約寫明用得多也不會好似sun mobile咁再限速,真無限,我只係用了4.xx GB ,而家得番0.38,0.39 ,原來狂開來睇新聞台會lock速,完全違反條款不會再限速

人地俾多你係人情 照番合約跟384kbps有何違約之言?

via HKEPC Reader for Android

人仔台違反合約.  我用人仔台$68限速無限上網,一直也無任何問題,用speedtest也有0.5xMbps 有些地區可以去 ...
林卓希 發表於 2016-12-2 22:55

係會lock速

睇片,CMHK都會限死你只可以低清,1080p load黎load去都唔會load到

係做曬手腳

申利:用緊5GB中港plan 後限速128kbps

我試過限速後一小時大約最盡只會用到500MB數據量

一小時不停下載

Speed :0.35Mbps

CMHK 呢間公司其實好鬼縮骨
一到上限即時lock你速

不過佢勝在平

政府話明不低於128kbps 已經無問題

人地俾多你係人情 照番合約跟384kbps有何違約之言?

via HKEPC Reader for Android
iamphysics 發表於 2016-12-2 23:00

佢係   照番合約384kbps
但之前一直也冇問題, 我點開i-cable , mytv一個月1x GB也冇問題, 仍有0.5X-0.7X
今日開住I-CABLE 睇新聞, 之後就LOCK至0.38? 加上我仲未過5GB,我街坊又冇問題, 有0.5X
所以肯定用得多長期佔用被LOCK速 至0.38, 不是超過指定DATA

我簽約時並無列明用得多長期佔用被LOCK速, 亦無列明超過X GB後LOCK速
如果佢跟番合約384kbps,佢一開始就不要比0.5X-0.7X人, 比呢個速度人  人地用得多長期佔用就LOCK速,但又冇列明用得多長期佔用之後被LOCK速 至0.38, 而家我合約也未到就再LOCK人速

儲值卡會好D,有1Mbps比你用

佢係   照番合約384kbps
但之前一直也冇問題, 我點開i-cable , mytv一個月1x GB也冇問題, 仍有0.5X-0.7X
...
林卓希 發表於 2016-12-2 23:18

暗中限你速

無辦法,唯有轉台

如果不信人仔台限速PLAN 會被再LOCK速, 可以自己試下
試之前TEST 下SPEED,仍有0.5X
之後一直開住下MYTV, I-CABLE APPS 2-3個鐘
之後再TEST下 SPEED 會得番0.38,0.39

之前一直也沒有再被LOCK速, 合約亦無列明長期佔用再被LOCK速, 其他人也可以仲有0.5X,
所以我肯定"再"被LOCK速,而合約亦無列明這個"再"被LOCK速,  而不是調整所有人速度至0.38

人仔台違反合約.  我用人仔台$68限速無限上網,一直也無任何問題,用speedtest也有0.5xMbps 有些地區可以去 ...
林卓希 發表於 2016-12-2 22:55

咁姐係你用咗幾多GB?