[教學] 【免費上網】睇完先知香港有呢咁嘅服務

唔知係咪同香港人口太過密集嘅關係。
香港嘅免費WIFI上網服務,真係完全比唔上大陸嘅免費WIFI服務。
係香港用嘅WIFI服務,好多時都出現Load空氣,連到上唔到。

香港嘅免費WIFI上網服務,真係完全比唔上大陸嘅免費WIFI服務。
係香港 ...
mdws2002 發表於 2016-12-3 14:24

基本上見到出街wifi行2.4Ghz,就預左唔會快得去邊

係香港 ...
mdws2002 發表於 2016-12-3 14:24

好多原因
1.數據plan 太平,其實用免費wifi既人唔多,個wifi 好多時hang 左無人知
2.商業線相對貴,高速寬頻cover 少,由其地舖1.5M/640k 為數不少, 好多舊樓得一對線,裝到電話就無寬頻,如果分出黎2個都唔穩定,仲放免費wifi比人用?

大陸上台數據Plan貴,所以WiFi 發展得好快

大陸上台數據Plan貴,所以WiFi 發展得好快
NOSTALE 發表於 2016-12-3 15:45

要無限嘅話,當然係貴。(大陸都無限呢支歌仔。)
但係一般嚟講,就好似呢度有討論嘅動從化卡咁,7日1G/$10,俾$50已經有5G一個月。

基本上見到出街wifi行2.4Ghz,就預左唔會快得去邊
bw706 發表於 2016-12-3 15:04

快,從來都無預佢係快。
但係唔好連咗線又要用唔到啊。(即係有啲連去佢地自己個網頁按同意嗰版都Load唔到出嚟……)

結果搞到出街又要Off個Wifi,有陣時返到屋企又唔記得著返個wifi,跟住啲Data,一陣就燒晒………

好多原因
1.數據plan 太平,其實用免費wifi既人唔多,個wifi 好多時hang 左無人知
2.商業線相對貴,高速寬 ...
NeTZoO 發表於 2016-12-3 15:37

1. 呢個就真係可能原因之一。好似屋企樓下大堂嘅屋村免費WIFI,之前由香港寬頻提供。依家唔知點解無咗。(合約完咗?)個Router仲變埋做DD-WRT添……

2. 即使係政府嘅免費Wifi,都好多時係收到用唔到。(體育場地。)反而醫院(我係聯合急症室)個Free Wifi就OK喎。