台灣旅行上網卡

各位Ching,

遲D去台灣旅行幾日, 邊度買上網卡最抵及接收最好?

唔該晒!

各位Ching,

唔該晒!
victorchchan 發表於 2016-12-7 15:23

機場一出就有....

各位Ching,

唔該晒!
victorchchan 發表於 2016-12-7 15:23

台北機場: 中華電信, 台灣大哥大, 遠傳電信, 台灣之星
    台中機場: 中華電信
    高雄機場: 中華電信, 台灣大哥大, 遠傳電信

一出海關就有, 四間吃到飽上網 plan 一樣價錢

回覆 3# timothychu

Ching,
請問邊間接收最好? 淨係SIM卡或跟pocket router? 逐日收費或一個plan? 唔該晒!

回覆  timothych

Ching,
請問邊間接收最好? 淨係SIM卡或跟pocket router? 逐日收費或一個plan? 唔該晒! ...
victorchchan 發表於 2016-12-7 15:33

中華電信, 台灣大哥大 呢兩間較好, 淨 SIM. 全部都要 passport 登記.
    佢地有 1日/3日/5日/7日/10日/30日 冇限上網 plan, 連小量通話費附贈.

回覆 5# timothychu

Ching,

唔該晒!

我會suggest CMHK 3G 台灣卡,鴨記大約賣$100,7日台灣香港5GB,用中華電信3G

好處係唔洗Set APN (多數手機都有CMHK APN),香港都用得,香港set好上機,落機即用得,唔洗換SIM,唔洗排隊登記 (台灣大哥大好多時都要等15分鐘以上

不過無通話功能

各位Ching,

唔該晒!
中華電信︰按此
台灣大哥大︰按此
遠傳電信︰按此

上個月中剛去完過台北, 高雄, 墾丁,用中華電訊+***A9,
Down:8xMB , Up:4x MB, 大部份時間都係收4G, 就算跌落3G上網都好流暢 ,感覺快過哂香港咁多個台. 本來CAP 左圖, 剛換左電話搵唔返.
**其他台冇試唔敢講,相信唔會差好遠.

回覆  timothychu

Ching,
請問邊間接收最好? 淨係SIM卡或跟pocket router? 逐日收費或一個plan? 唔該晒! ...
victorchchan 發表於 2016-12-7 15:33

本地人話:
北哥大
南遠傳
中華走透透

其實龍頭都係呢3間,唔會差太遠

提示下,如果係桃園機場,入境counter前禁區免稅店隔離就有佢哋鋪頭,我提議無視佢直接入境。攞行李後去到入境大堂轉右,就會再見到3間公司嘅counter。啱啱兩星期前去過,完全無人排隊,個個都係禁區買  

via HKEPC Reader for Android