有冇師兄姐分享東毛&從化卡測速?

趁住呢排師兄姐最後衝刺上東莞或者廣州實名,唔知有冇偉大的師兄姐抵得諗,比較吓呢兩張卡響深圳和廣州網速如何呢又或者之前分別測過吓呢兩張網速,可以分享一下嗎?

記得係有師兄報告話從化卡響大陸上唔到hkepc,而我就試過東毛上hkepc完全無難阻

謝謝各位師兄姐先  

趁住呢排師兄姐最後衝刺上東莞或者廣州實名,唔知有冇偉大的師兄姐抵得諗,比較吓呢兩張卡響深圳和廣州網速 ...
jbnlok 發表於 2016-12-7 21:27

我只係比較過聯通嘅深圳如意通同埋移動從化卡。

從化卡唔係上唔到HKEPC,而係上嗰陣會Click下Click下咁,一時Load到,一時Load唔到,好似HKEPC Server就死咁。但係當你連咗VPN之後,就完全正常。(無錯,唔少師兄都話移動連唔到VPN,但係我又可以連到屋企個PPTP VPN喎。)聯通完全好正常。

至於你話速度方面,我只係喺回港嗰陣,係沿海高速公路(廣州至東莞段)試過,速度上兩者普沒有明顯嘅分別。但係講到上網嘅感覺,都係聯通正好多。所以,原本我唸住開移動嘅$9.99/1GB/7日可以慢慢使,但最後我都係玩返聯通$5/1GB/1日,爽啲。)不過,下次我會醒目啲,開$2/200MB/1日算。

但係無論上網定Load其他嘢,我都係覺得聯通好的。

只可以講
聯通3G 衰極都有10幾MB
中移3G 係低單位數(先天限制2.8MBPS)
聯通4G同中移4G差唔多(深圳)
聯通4G+唔知(東毛陣亡時都仲未有4G+) 移動4G+ 上到90MBPS以上都得

我只係比較過聯通嘅深圳如意通同埋移動從化卡。

從化卡唔係上唔到HKEPC,而係上嗰陣會Click下Click下咁 ...
mdws2002 發表於 2016-12-7 22:11

謝謝師兄好有心的分享!

師兄試嗰兩張都係4G sim嗎?我響東莞換咗3合1sim東毛都係感覺爽快咗嘅!

咁樣嚟講,張從化卡優勝點只係來電顯示!?佢打電話又唔算平喎!

回覆 3# yeung.w.k

謝師兄

謝謝師兄好有心的分享!

師兄試嗰兩張都係4G sim嗎?我響東莞換咗3合1sim東毛都係感覺爽快咗嘅!

咁樣 ...
jbnlok 發表於 2016-12-8 11:20

聯通嗰張係。
至於移動嗰張,佢發過嚟就用,無換到卡。
而佢又收到4G網絡,所以都無理會佢係咪4G SIM。

聯通嗰張係。
至於移動嗰張,佢發過嚟就用,無換到卡。
而佢又收到4G網絡,所以都無理會佢係咪4G SIM。 ...
mdws2002 發表於 2016-12-8 11:51

移動收到4G就應該係新sim,大學生話佢啲舊sim只收2/3G❗️

謝謝師兄好有心的分享!

咁樣 ...
jbnlok 發表於 2016-12-8 11:20

但真實長用來電顯示好重要下好多時放袋聽唔到電話聲,無來電顯示都唔知邊個打過來

毛卡係好,係就唔到時間上去東莞攪,睇甘多貼攪到我都想買兩張用下

移動收到4G就應該係新sim,大學生話佢啲舊sim只收2/3G❗️
jbnlok 發表於 2016-12-8 11:55

咁就真係唔多清楚啦。
嗰次出開廣州,都只係做咗實名登記。
登記完check完就走囉,無換到SIM卡。

jbnlok 發表於 2016-12-8 11:55

師兄買左從化未,其實佢地個個都有4G卡,買時記得自己想要咩功能一次過講曬,等佢找號碼比你選擇