虛心求教,有關部署MNP Kabayan問題

小弟手上有幾張Hemat陸續到期,打算全部轉走。問題來了:

1)究竟我應該幾張都轉同一款,定係一張舊3/4G Kabayan,一張Kabayan Super Data?又有冇更佳選擇?

2)Superdata果$98係咪可以轉落舊款3/4G度開3G Lite Plan用?

曾爬文,但好似冇乜點提多于一張咭的部署,唔該各位,感激不盡。

why 轉走 and 會/想點用張卡?
QAFHK 發表於 2016-12-9 12:48

先謝過師兄,我嘅情況係家人轉用Smartphone後,需要用數據,最初我諗住用Hemat開新咭送的1GB俾佢用一個月,之後自己接手用佢開咗嘅咭,增值$50券,就可以開$98 Plan。

最初我以為1GB wechat,whatsapp應該夠用,但用吓用吓,家人10日倒就用完1GB,越用越快,一個月開2-3張Hemat,快過我用完速度,加上Hemat $98 Plan FUP後就限速,變相冇乜賣點,所以先諗住轉Kabayan,家人開3G Lite Plan,我就開3G/4G Lite Plan。

先謝過師兄,我嘅情況係家人轉用Smartphone後,需要用數據,最初我諗住用Hemat開新咭送的1GB俾佢用一個月 ...
ngkangai 發表於 2016-12-9 13:16

老人? 用乜 app 用到咁多 data...?
block 鬼哂除 wechat whatsapp 外既 app 用數據流動上網嘛... (亦要 set 片聲相全部都唔好自動下載)

不過 CMHK 一樣限速呢
3G Lite plan 一黎已經限到 1Mbps (假如你部機收得好)
之後唔清楚有無再限,我從未用超過 5Gb

4G Lite Plan 一黎 4Mbps  (假如你部機收得好)
5Gb定6Gb 後 FUP 0.8M (定 384k? 唔記得了)

佢用得最多就係wechat,每張8xxMB,因為有link佢就click入去。

我唔想block太多嘢,到佢出去同朋友聚會,佢朋友可能會話呢樣唔得,果樣又唔得有說話俾佢聽,與其係咁,我寧願佢用3G Lite呢類任用Plan,至少任用丫。

佢用得最多就係wechat,每張8xxMB,因為有link佢就click入去。

我唔想block太多嘢,到佢出去同朋友聚會, ...
ngkangai 發表於 2016-12-9 14:24

我都發現WECHAT用多好多數據, 用WHATSAPP比較少.. 除非常用來SEND相, 錄音... 3G Lite $68的推廣是不是到12月尾完?

我唔想block太多嘢,到佢出去同朋友聚會, ...
ngkangai 發表於 2016-12-9 14:24

你嘅情況接近同我一樣 … 但我最後決定係轉左去Myfriend畀佢用68個plan

卡巴人同Myfriend嘅分別係用增值券有30 percent bonus但唔可以玩轉錢

via HKEPC Reader for Android

我都發現WECHAT用多好多數據, 用WHATSAPP比較少.. 除非常用來SEND相, 錄音... 3G Lite $68的推廣是不是到 ...
dolbysnoopy 發表於 2016-12-9 15:43

個優惠一直係無限loop緊

via HKEPC Reader for Android

我長用ge 號碼就轉去 Kabayan $38 (可開 $68 / $98 data plan) . 唔keep ge 號碼就轉去 Kabayan $60 (貪送嘢多)

未用過啞巴人, 就買張試下先