小心此人,買野走數

事源於11月22日,晚上係彩虹港鐵站同此人交收2張電話卡,因為張卡未實名,卡功能被電訊公司暫停,所以無法即時上綱查閱卡內資料,可能用電腦查閱才可以,所以佢話吾買,及後他說26号會上東莞實名,我見他在中環上班同在中環住,不如咁啦,你返去用電腦查咗卡內資料是否正確才過數俾我啦,佢話ok咁俾左2張電話卡佢.

之後whatsapp佢, 問佢幾時入數 ,佢話入番數畀我, 結果梗係冇入, 之後再whatsapp佢問佢幾時入, 佢話出咗trip一陣搵人入, 結果又梗係冇啦,之後打電話及whatsapp佢,唔聽電話及唔回應, 此人百幾蚊都走數。

請問Ching呢單case算唔算企圖行騙及可唔可以報警處理?

可報警了吧
呢 D 人唔好怕佢

報警吧

你叫人實完名先過數畀你, 如果佢話未實呢 ?

報警啦!2舊水都呃

佢話唔買, 你又比卡佢先, 實完名先過數比你. <<< 我老鞋都唔會咁交易.

佢話唔買, 你又比卡佢先, 實完名先過數比你.
貧果 發表於 2016-12-13 20:47

我老鞋都唔會咁交易 x 2

事源於11月22日,約咗此人晚上係彩虹港鐵站交收2張電話卡, 黎到時再同佢講多次話張卡要自己返上東莞實名, ...
hkppman 發表於 2016-12-13 20:22

下次一手交貨,一手收錢好了。保障返自己。

佢早知未實名會停機,又識話去永寧,跟住以黎話唔買都有玩野。你又要做大方叫佢實名先俾錢。
當做次好心,買個教訓囉

佢話唔買, 你又比卡佢先, 實完名先過數比你.
貧果 發表於 2016-12-13 20:47

試過被要求支票/E-BANKING過數.

我老鞋都唔會咁交易+2