約滿日不同截數日 電訊服務解約竟多收一月錢

約滿日不同截數日 電訊服務解約竟多收一月錢 - 哩單新聞都好多年前

因為啱啱轉左台, 又令我諗起哩件事, 哩張單比佢屈左半個月錢. 聽聞有啲係幾日收佢一個月, 或自動續約收佢一年錢.

根住同人傾仲要比人串我係咁喎, 你唔係唔知. 大家都習以為常咁.

我諗如果係啲六七百蚊PLAN, 用幾日收佢成個月, 都屈得好勁吓.

剛剛轉左另一間新PLAN, 截數日同解約日同一日. 想請教咁多年消委會有無為哩件事做過啲嘜, 宜家啲新PLAN仲有無唔同日?

> 宜家啲新PLAN仲有無唔同日?
有。所以有人轉用儲值咭

轉走號碼 月費同隧道費真係唔會按比例退
係新上台/轉plan先會

約滿日不同截數日 電訊服務解約竟多收一月錢 - 哩單新聞都好多年前

因為啱啱轉左台, 又令我諗起哩件事, 哩 ...
v908 發表於 2016-12-16 00:46

仲要留心埋預繳左的錢, 之前出左IPHONE PLAN, 2年約, 合約完左後唔用, 原來仲有一期預繳未退,
最後退返落信用咭度....

續約時我的理解係2年約每月回贈返幾多咁....我唔知佢會唔會主動退返落信用咭,  一個月後我發現主動叫佢退

轉走號碼 月費同隧道費真係唔會按比例退
係新上台/轉plan先會
SoCold 發表於 2016-12-16 07:42

又唔一定﹐睇下個客有無出聲﹐同埋個客同原有電訊商仲有無關係囉。

基本上﹐個客肯花時間搵CS﹐CS都會幫你做手續退錢的。
如果唔肯﹐大佢幾句﹐問點解開台會按比例﹐對方自然唔識解﹐自然死死氣同你處理。

如果仲同原有電訊商有關係﹐會自己退錢入賬戶。(唔代表每間公司都會這樣處理)
之前我用one2free(最少2年前)有2個number﹐其中一個轉走﹐比截數日早一至兩天。
接下來的賬單﹐one2free自動按比例退回多收的月費給我。

3仔就係咁...約滿同截數日唔同...

CMHK就唔會咁   假如佢截數係15號...我上次JOIN佢係5號..咁佢會FREE你10日...做到同一日約滿同截數...算有良心...

回覆 5# peter_chan

ching 未見識過單位數字台

基本上唔做信用卡 autopay
煩少好多野

回覆  peter_chan

煩少好多野 ...
Botti 發表於 2016-12-16 11:00

所以我上面都講﹐唔同台有唔同做法。

至於是否據理力爭﹐自己決定。

PS. 唔做autopay﹐有時又無好plan提供﹐好矛盾。

所以我上面都講﹐唔同台有唔同做法。

至於是否據理力爭﹐自己決定。

PS. 唔做autopay﹐有時又無 ...
peter_chan 發表於 2016-12-16 11:16

跟著矛盾去上台

回覆  peter_chan

煩少好多野 ...
Botti 發表於 2016-12-16 11:00

係,唔用信用咭自動轉賬就可以出單後傾掂數先找數,如果唔係就要扣咗錢後追refund,我數記就係落明市找數,最尾張單我25號MNP走但25號嗰日收我$18隊道/行政費,我打上去CS同佢哋講掂數之後先落門市找數