有冇底用量本地prepaid card.放在蛋用(在港三個月用)

有親人訪港,有冇一些本地data card, 用幾多扣幾多(多數whatsapp, check map用)

多數WhatsApp 用。

有親人訪港,有冇一些本地data card, 用幾多扣幾多(多數what sapphire 用)
skywolf08 發表於 2016-12-20 11:32

香港用幾多扣幾多一定貴過你買 Hehe 3 個月內用 2Gb(或者伏卡 lycar 500M/30日 $18)
香港好幾間收 $2/Mb $3/Mb (有圖有聲好快就用 1M,而且你數據用幾多,係佢個台話幾多就幾多,唔係呢部機話你聽用咗幾多就一定只係咁多)

平嘅賓印卡都應該要 0.5/Mb

你仲要放蛋,WiFi 比較危險,唔識 set ,部手機無落 firewall 只俾 WhatsApp 過,好易背後有嘢 Sync 上網
一嘢幾 Mb/幾十Mb 咁就用咗

保險我就都係推你買 hehe ($38)

唔係你要買抵既 pay as u go 嘅話, 最平卡巴都要 $38(網上官方 online store 平 $1, 等佢安排你落舖攞,一係自己踩場落去直買)

肯定係 Hemat $38 啦

香港用幾多扣幾多一定貴過你買 Hehe 3 個月內用 2Gb(或者伏卡 lycar 500M/30日 $18)
香港好幾間收 $2/M ...
QAFHK 發表於 2016-12-20 12:24

唔好意思師兄, 有一事不太懂

"你仲要放蛋,WiFi 比較危險,唔識 set ,部手機無落 firewall 只俾 WhatsApp 過"

呢點我有問題唔明, 我屋企 4 手機, 有 1 部就係咁既情況
係唔係因為有 D 防毒軟件係手機度所以出事?

還是我要幫手機裝 firewall?

Super Thanks!

PS. 暫時係 HeHe, 插入 Wifi 手指入 Router 分享網絡, 用左Tomato / OpenWRT 都有呢個情況...結果用返原廠 Rom...我以為係手機太舊所以出事...

唔好意思師兄, 有一事不太懂

"你仲要放蛋,WiFi 比較危險,唔識 set ,部手機無落 firewall 只俾 Whats ...
felixball 發表於 2016-12-20 12:44

電話一駁咗WiFi就係高數據用量模式

電話一駁咗WiFi就係高數據用量模式
望月小妖 發表於 2016-12-20 12:54

意思是手機設定的問題?
手機無放到 D Data 俾其他 Apps 用, 淨係 Keep 住底用量, 所以淨係俾 Whatsapp 過?

Thanks!

Lyca ,$68/10GB,後FuP,上吾到濕扒

意思是手機設定的問題?
手機無放到 D Data 俾其他 Apps 用, 淨係 Keep 住底用量, 所以淨係俾 Whatsapp  ...
felixball 發表於 2016-12-20 12:59

係有啲手機系統/apps會寫到你個 connection 係用緊 WiFi 就會自動幫你全部 app 做同步,或者乜都唔問就自動用最高畫質/音質來睇野

呢啲情況就係睇你手機設定多,但係流量偷跑,你唔 root 唔落 firewall app 閘住佢嘅話,就真係時不時都有

(防毒我唔知有冇影響,因為我重來唔用防毒,因為我唔需要係手機睇普遍容易奶野嘅 office 檔)

係有啲手機系統/apps會寫到你個 connection 係用緊 WiFi 就會自動幫你全部 app 做同步,或者乜都唔問就自 ...
QAFHK 發表於 2016-12-20 21:31

謝謝師兄點醒小弟...
等阿媽再黎果陣試下搞搞手機個 Setting 先

估計係細佬佢幫阿媽手機裝左 D 咩 360 Firewall 呀...防毒果 D 軟件出左事...
(我都從來唔用呢 D 軟件的~~)

我一直以為問題出自家裏的 Router...方向全錯! (又換過舊 Router...又刷 Rom XDD)

Super Thanks