數傭卡M Date

已知數傭3G全日sim在出卡當日起已開plan並且插入手機等上網設備即可用,無須任何動作,M date自然係出卡當日,即係出卡日係1月1日,下個月可用到2月1日23:59

新手用數傭4G半日sim,出卡日張sim插入手機係馬上收到sms:

Welcome! Iyong no. 95xxxxxx. 4G Data Plan monthly fee bawas na, parehas bayad sa 00:00 24 kada buwan. SIM balance $150.00. Restart phone kung hindi makaonline
(Welcome! Your no. 95xxxxxx. 4G Data Plan discounted monthly fee, the same fee at 00:00 24 per month. SIM balance $ 150.00. Restart phone if makaonline)

此時係未能用到數據,打入電話冧把亦係未有服務嘅

之後需要手機打出一個電話,然後收到另一個sms:
Ang bayad sa iyong 4G Data Plan ay ibinawas na. Ang next monthly fee ay next month, same day. Ang current SIM card balance ay $2.00.
(The charge on your 4G Data Plan is withheld. The next monthly fee will be next month, same day. The current SIM card balance is $ 2.00.)

此時數據及電話開通了,張卡正式用得

問題:4G半日sim即係不是出卡當日就是M date?而係打出第一個電話啟動張sim當日才開始計嗎?

我仲有一張未啟動嘅本來買比朋友,佢宜家未需要用住,諗緊係咪過咗一個月後先啟動張卡仍然用到第一個月嘅月費呢?

有經驗嘅師兄姐請賜教

師姐,好簡單姐,你賣俾我試試看,我再話你知。

以我認知
半日4G都係出咭日起標

打code
★#132#call

已知數傭3G全日sim在出卡當日起已開plan並且插入手機等上網設備即可用,無須任何動作,M date自然係出卡當 ...
jbnlok 發表於 2017-1-8 13:43

你等過左一個月先試開, 有危機, 反正放係到, 開左佢用啦

冇賓印幫手買唔買到先

回覆 6# cfpang

你油黑少少自己,用英文講野,去試下

我買過一張(2手),張卡有最後開通日期,我最後一日開,開唔到,打去客服,叫我落門市,去到做個簡單登記,攪掂。(唔使油黑塊面)

我都想要一張,但網上個炒貴真係有D 貴...

MY 記禾