[資源] 0月租,聯通一咭兩號。[集中討論區]

本人用0月租聯通一咭兩號,在深圳上網。發現上網速度奇慢。
所以用APPS鎖網,鎖了之後,發現網速是可以的,平均約60KB/s。
因此,我肯定是深圳聯通,想搞死這咭。故意令此咭,網速變慢。

未鎖網前,是3G,2G。不停的跳來跳去。令網速下降,導致斷網。所以速度極慢。

現在常常出現2G網絡,不會跳回3G。
想打車也定不到位,只有3G能用。

所以用APPS鎖網,鎖了之後,發現網速是可以的, ...
man1006 發表於 2017-1-9 14:44

咁誇張...我幾改6蚊版都正常使用中,係上唔到4G,test過速度係50k左右,我差不多日日都兩邊走,仲成日用支付寶俾錢

所以用APPS鎖網,鎖了之後,發現網速是可以的, ...
man1006 發表於 2017-1-9 14:44

用咩apps可以鎖網? thx

[quote]用咩apps可以鎖網? thx

手機要root,再在play商店,下(網絡信號大師)。可鎖2,3,4,G。自己摸索一下。

兩年前,主力用0月租聯通一咭兩號,常在珠海拱北一帶用一起沃流量,常用whatsapp收圖,或用51dyt app打IP call回香港,雖然有delay,但仍然OK清楚,不覺慢。

一個月前到過深圳東門為中移從化補回鄉証號,等候其間,在門市內打了2分鐘whatsapp call回香港,完全無問題,亦都有收圖,唔覺load空氣,不過速度不快是事實。

[quote]咁誇張...我幾改6蚊版都正常使用中,係上唔到4G,test過速度係50k左右,我差不多日日都兩邊走,仲成日用 ...

我試的是0月租,一咭兩號。我有三張。都是這樣慢。不知6元月租的有沒有問題!

手機设置都有可鎖。

512Kbps ~= 60KBps

我到覺得佢正常512kbps.
呢張卡,一向都係呢個速。 唔覺得佢有特慢 或者2G/3G跳來跳去。