大陸神州行(已實名)係香港收唔到部分SMS

我係深圳開左張8元4G 飛享卡,已經搞好實名個D,但問題在於返到香港漫遊後,發現只有部分既SMS 收到,例如移動既10086同大眾點評.但某部分既驗證碼,如建行同12306 就收唔到,可以Send 出去但無回覆.
我想問下有無人都係咁,原本養個大陸號碼就係方便係香港處理呢D 驗證碼SMS....但最尾都係無用..唉...

我係深圳開左張8元4G 飛享卡,已經搞好實名個D,但問題在於返到香港漫遊後,發現只有部分既SMS 收到,例如移動 ...
edwardlo 發表於 2017-1-9 23:55

會唔會你部電話某個app / settings block 左?

我都剛剛今日 開咗個 號碼,$8飛享卡,
在香港接收sms 無問題,如果你要用建行手機銀行,第一次 send 出去就一定要在國內,如果吾係 就算你在香港 send 到出去 都吾會收到 驗證碼

在香港接收sms 無問題,如果你要用建行手機銀行,第一次 send 出去 ...
hkcwnet 發表於 2017-1-10 00:32

$8飛享卡 有咩著數?

回覆 2# kakapopo

我換過兩部電話都係一樣...

在香港接收sms 無問題,如果你要用建行手機銀行,第一次 send 出去 ...
hkcwnet 發表於 2017-1-10 00:32

原來建行咁麻煩.其實我驗證鐵路12306 同滴滴出行都係咁,都係send 到出去但收唔到回覆,我睇過其他post 好似話有機會系統亂左,我試下遲D 返大陸取消香港漫遊,再重新開啟,睇下得唔得

$8飛享卡 有咩著數?
ijack2001 發表於 2017-1-10 00:43

8元套餐內包含30分鐘通話時長,國內被叫免費,送來電顯示,超出套餐外主叫0.25元/分鐘。
預設加$6 可以有省內4G 500MB 流量,唔用可以取消.
$14 一個月,又有流量通話分鐘,我覺得對定期返廣東省既人會好方便.

網站寫$18一個月得100MB流量

8元套餐內包含30分鐘通話時長,國內被叫免費,送來電顯示,超出套餐外主叫0.25元/分鐘。
預設加$6 可以有 ...
edwardlo 發表於 2017-1-10 10:45

¥6 流量套餐可以取消

你在香港, 收邊個網絡先?