[測試完成] 日本漫遊及月費上網測試

問朋友租左張日本月費sim (行NTT DOCOMO)

自己就係台申請左漫遊日費

另外試埋CMHK呢張卡咩速度

3既日本漫遊只係用到docomo 個網絡
docomo

1010既日本漫遊就可以用到softbank 同docomo,一開始自動連接係左softbank
softbank

docomo

不如試下三張卡選用同一網絡比較下

不如試下三張卡選用同一網絡比較下
鴨仔 發表於 2017-1-16 21:02

慢遊都係用NTT DOCOMO

笑左,行HK 竟然仲快過日本本地 (日本月費sim)

好明顯你朋友果張docomo只係mvno,唔係真正docomo

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPhone

好明顯你朋友果張docomo只係mvno,唔係真正docomo

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPhone ...
daikiyukiman 發表於 2017-1-18 02:08

真正docomo係點?
呢張好似行到375mbps,但我未試到有CA

真正Docomo係去docomo店上台既卡,其他借docomo既卡根本已經有速度上既限制,ca唔ca都無分別

真正Docomo係去docomo店上台既卡,其他借docomo既卡根本已經有速度上既限制,ca唔ca都無分別 ...
daikiyukiman 發表於 2017-1-18 04:03

正確....即係好似hkbn和smt咁....
mvno肯定係限速既....
但呢個速度其實已經好夠用....最重要係有幾多gb數比你用...

試左幾日,總結下
呢個星期係咁行speedtest用左大約~15GB data
漫遊速度同當地上台無乜分別,係延遲比較高
softbank 4g (市區平均30-40Mbps)速度部份地方快過docomo 4g (市區平均有20-20Mbps)
郊區地方可以行到50Mbps

FB玩live都無問題
但覆蓋同穩定都係docomo贏
不過我坐JR新幹線/特急有時都會無晒網絡