[請教]香港台灣兩邊走,用乜plan好?

小弟為自僱人士,主要以一個手提號碼,以 電話+電郵+WhatsApp 接生意.
今年4月起,小弟將開始香港台灣兩邊走.
(補充: 小弟手機是"紅米3S")

我需要:
1)在台灣時,繼續以香港手提號碼 接聽/打出 電話 (即係"保留原號碼")
2)兩地都需要流動上網

朋友建議我將香港手提號碼轉為"Comnet網絡電話",  (祇要上到網,就可以用app 接聽/打出 香港電話)
然後開一張中移動咭,申請『飛常大中華』4G服務計劃. (香港台灣share同一個上網plan)

但問題來了,如香港號碼轉為"Comnet網絡電話",即係冇左張電話咭,咁以後換手機就唔能夠用來認証WhatsApp了!!!

請指教,有何解決方法?
如何身在台灣,卻讓客戶以為我在香港?

但問題來了,如香港號碼轉為"Comnet網絡電話",即係冇左張電話咭,咁以後換手機就唔能夠用來認証WhatsApp了!!!
Phoenix923 發表於 2017-1-17 00:17

1) 不是也不用取消香港手機號碼, 開個 Comnet, 有需要時才把香港手機號碼飛線到 Comnet.
2) 如果係 CSL 上台客, 可以免費用 傾King http://www.hkcsl.com/tc/KingKing-voice-roaming-service/

1) 不是也不用取消香港手機號碼, 開個 Comnet, 有需要時才把香港手機號碼飛線到 Comnet.
2) 如果係 CSL  ...
c14101 發表於 2017-1-17 12:41

謝謝c兄.
1)此方法接聽ok,但打出就會顥示comnet電話號碼(我想客人見到我公司手提號碼)
2)「傾King」:極極極似我需要的方案! 既可保留上網功能,在外又能用佢個app打網絡電話!!
落CSL門市問問先!

「傾King」好似唔可以用數據連線,祇可用wifi? :(

謝謝c兄.
1)此方法接聽ok,但打出就會顥示comnet電話號碼(我想客人見到我公司手提號碼)
2)「傾King」:極極 ...
Phoenix923 發表於 2017-1-17 16:17

1) comnet 是固網電話, 手機號碼也不能 port 入 comnet, 你在 comnet 是要開個 2, 3 字頭的 number, 咪當公司電話號碼用囉

2) 傾King 是要用 wifi, 在台灣你開張有 data 的手機預付卡 share wifi 就可以
(聽說是有方法在行 data 情況下用 傾King, 我冇試過, 請其他 ching 介紹吧)

>comnet 是固網電話, 手機號碼也不能 port 入 comnet
乜原來唔得o架. 謝謝提醒.

>聽說是有方法在行 data 情況下用 傾King
有人問過但冇答案:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=44&tid=2263043
有人話要帶多個電話長開wifi tethering

回覆 1# Phoenix923

香港台灣兩邊走,可以考慮以下方法:

用新號碼申請『飛常大中華』4G服務計劃(香港台灣share同一個上網plan),之後將自已的舊號碼帶去中移台上佢個號碼管家當副號,每月$15,用app來接舊號碼的電話和打電話出去(用數據)。
撥打電話:支援,被選擇的流動電話號碼會顯示在對方的來電顯示中
接收來電:支援,能夠得知對方撥打哪一個號碼
發送短信:支援,被選擇的流動電話號碼會顯示在對方的手機上

http://www.hk.chinamobile.com/tc ... s-phone-manage.html

回覆 6# Phoenix923

行 data 情況下用 傾King,要用雙卡機,先要root 機再裝 xposed 和 fake wifi connection,但 android 5.0後已經不太支援,一般人比較難攪。

回覆  Phoenix923

香港台灣兩邊走,可以考慮以下方法:

用新號碼申請『飛常大中華』4G服務計劃(香港台灣 ...
zakumark 發表於 2017-1-17 17:03

其實我建議上台CMHK同裝Jego就得啦 https://play.google.com/store/ap ... hinamobile.cmi.jego

其實我建議上台CMHK同裝Jego就得啦
lancer 發表於 2017-1-18 02:04

我以前用過,我理解是國內中移號碼可交月費綁定Jego,之後在全球除了中國,可用app免費任接來電,打要比錢,另外亦可比錢租佢香港號碼,但買分鐘可打電話,能接電話。

如不想租號,其實可用自己號登記Jego,以前首次登記30日內有80分鐘免費撥打特定國家,包括香港,但...不能有顯號給對方,不能接電話。

現在有無改變就唔知,希望有現用家,可以説明...