[測試] "移動從化卡+無憂行app"澳門漫遊測試

上星期裝左cmcc 出既無憂行app, 用從化卡登記後即免費送一天澳門漫遊
咁啱新年前有空就過一次大海順便測速

即時收到短訊回覆

跟指示到埗選ctm 行3g開漫遊數據手機已即時收到sms確認
測速幾次都只有3m下載, 少過1m上載
可以用到google/facebook/蘋果
睇動新聞要load耐小小但尚算流暢

優點︰
方便,便宜,澳門用ctm網,免翻牆,乜都唔使set,唔使特登買卡,如果珠海澳門2邊走唔使換卡
缺點︰
慢(估計係cmcc apn問題), 用唔到4g

如果只係去一日半日而唔想買卡不失為一個好選擇

App內可查數據用量

good ,明天過澳門試下

反而想知道大陸聯通有冇類似既plan

無憂行網站上寫暫時只 Support 3G,不過澳門漫遊正價12人仔一日,30人仔三日都好平,用黎收 whatsapp 都好  

via HKEPC Ionic Reader v1.5.2 - iPhone

幾好喎!一日都係12蚊有時過去一兩日好方便。
台灣都係9.9 一日200m有時夜機去買唔到卡都可以考慮

上google,FB ,睇蘋果係咪唔駛開VPN嗎?
thx

上google,FB ,睇蘋果係咪唔駛開VPN嗎?
thx
spriggan 發表於 2017-2-2 18:03

澳門漫遊用澳門CTM網,台灣用遠傳,都響牆外啦,點會仲需要VPN...

via HKEPC Ionic Reader v1.5.2 - iPhone

反而想知佢香港漫遊1日$18,3日$32,7日$48呢D 有無 fup同係咩速度,因為如果我香港張主卡爆 data 又未截數, 唔知可唔可以開呢個暫時頂住  

澳門漫遊用澳門CTM網,台灣用遠傳,都響牆外啦,點會仲需要VPN...

via HKEPC Ionic Reader v1.5.2 ...
kevinckc 發表於 2017-2-2 18:08

因為apn應該係用番大陸移動既apn,所以想知會唔會經過大陸server而上唔到禁網啫。

登記新注冊用戶送流量包去到2月3日,澳門送晒得返香港1日/200M同台灣1日無限