3仔數據王

幾間都係咁上下錢,無話邊間特別好/差,建議揀一間自己出沒地方收得好嘅。

呢個新plan 冇限上,係咪算平?
picsman 發表於 2017-2-8 18:22

3係咪最平唔敢講,
但佢多立雜野送,
4g全部送tv super一年

3係咪最平唔敢講,
但佢多立雜野送,
4g全部送tv super一年
大愛gill 發表於 2017-2-8 19:10

以3、CSL同SMT的6GB上台PLAN比較 (CMHK無相近計劃,不能比較),3同CSL兩者都平過SMT。

因為SMT每月$168的FUP無限計劃附加費係唔包隧道費,
換言之SMT每個月的月費為$484 ($298+$168+$18),而非3同CSL的$466 (如計錯數請插!)。

所以電訊股我一定唔買SMT,獅子開大口劏客變趕客,今年ARPU肯定同人仔一齊全家富貴……

係咁既情況下,既然每個月都要捐錢俾李家,點解唔用CSL呢?

tv super係咪好多野睇,係電視睇定電話?
picsman 發表於 2017-2-9 00:09

自呢個服務上年三月推出以來,我從未見過EPC有人讚過CCTVB,
EPC只係視mytvsuper係一張普通5GB上網卡,開卡後榨乾榨盡所有數據。

另外佢只可以係電話或平板睇,唔可以將訊號轉去電視睇。

回復 4 #TE7489

ARPU 計每戶平均幾錢喎
個Plan 貴左唔係應該高左咩?

賜教

via HKEPC Reader for Android

以3、CSL同SMT的6GB上台PLAN比較 (CMHK無相近計劃,不能比較),3同CSL兩者都平過SMT。

因為SMT每月$168 ...
TE7489 發表於 2017-2-8 19:53

學你咁講,電訊股係咪要買電訊盈科

回復 TE7489

ARPU 計每戶平均幾錢喎
個Plan 貴左唔係應該高左咩?

賜教

via HKEPC Reader for Android ...
jasonwkc 發表於 2017-2-9 01:19

當呢班水魚覺得SMT的PLAN貴的時候,佢地會轉用低價PLAN,甚至轉台。

我預期呢堆水魚多數會改用平PLAN較多,因為用開有感情,所以ARPU最終都會降低。

SMT上年下半年出過買iPhone 7平$1000的優惠,暗示2016年上半年業績已經明顯轉差,
管理層要以賤賣iPhone7跑數,作為散戶無理由唔知。

情況同PCCW係沙田同觀塘轉型做電器舖的道理一樣,我唔夠膽講八號仔買得過,
因為VIUTV仲燒緊銀紙。

所以我預計今年有券商會將SMT評級為「跑輸大市」,甚至「沾售」。

利申:
本人並無持有任何在香港已上市的電訊股,本人並非金管局持牌人,上述評論僅屬個人推測。