支援GSM 900/1800 的月費計劃 (要有通話及2G數據)

支援GSM 900/1800 的月費計劃 (要有通話及2G數據)

用量不多, 但通話及2G數據都會要用

請問係咪只有中移及聯通會有支援GSM900/1800的卡?

佢地邊幾個月費計劃合我用呢?

乜叫 支援GSM900/1800的卡? 你講大陸定香港?

GSM 是2g
WCDMA 才是3g
因此,GSM 是不能提供3g 上網服務的

香港2g(GSM) 係以900mhz  同1800mhz 發射
3g (WCDMA)係850mhz,900mhz,2100mhz
4g(LTE) 係1800mhz,2300mhz,2600mhz
所以,你查詢手機支援的頻道,才是正道

GSM 是2g
WCDMA 才是3g
因此,GSM 是不能提供3g 上網服務的

香港2g(GSM) 係以900mhz  同1800mhz  ...
charles1 發表於 2017-2-19 20:54

4G(LTE)MTR到有用2100Mhz...

回覆 1# askl

若是 3G 手機, 3G支援 話音,無需考慮 是否支援 GSM900/1800

若是手機/通話計劃只支援 GSM900/1800, 就沒有 3G數據 ( 最多只有 2G EDGE 數據服務 )

回覆  askl

若是 3G 手機, 3G支援 話音,無需考慮 是否支援 GSM900/1800

若是手機/通話計劃只支援 G ...
moslwc 發表於 2017-2-19 22:16

咁我呢隻手機, 佢寫明支援GSM 900/1800.

其實我用緊小米隻定位手錶, 在香港用.

http://www.mi.com/mituwatch/

我用緊中間呢張, 用到無問題. 只係想問, 有無更好/方便的方案我可以諗....

多謝師兄指教, 已經改標題為2G數據

因為我呢部手機只支援 GSM 900 / 1800

好似只有數碼通2G無法使用數據,
其他三個台2G都用到數據,
但會好慢。

好似只有數碼通2G無法使用數據,
其他三個台2G都用到數據,
但會好慢。
tmkvtmbrb 發表於 2017-2-20 15:30

SMT 2G仲慢,得GPRS,其他三個台2G用EDGE...

咁我呢隻手機, 佢寫明支援GSM 900/1800.

其實我用緊小米隻定位手錶, 在香港用.

我用緊中間呢張, 用 ...
askl 發表於 2017-2-20 11:23

我用緊華龍