[操作疑難] 舊問題 應該有人問過.. 1 咭 2 香港號 MNP

因為香港號係副號, 可唔可以 MNP 走 ?
大陸果度無大咭.. 得小咭.. 但有國內實名證明.. 可 MNP 走嘛 ?

大陸果度無大咭.. 得小咭.. 但有國內實名證明.. 可 MNP 走嘛 ? ...
wuchihangfox 發表於 2017-2-22 16:02

有冇上台先?

via HKEPC Reader for Android

大陸果度無大咭.. 得小咭.. 但有國內實名證明.. 可 MNP 走嘛 ? ...
wuchihangfox 發表於 2017-2-22 16:02

MNP 走香港號碼係可以,當然香港號要仍然有效,但你如果沒有大咭,就要視符新的電訊商幫唔幫手做,因為佢地要大咭做咭主證明,佢地要抄低你張咭嘅一組編號嚟做MNP,你可以試吓問。

MNP 走香港號碼係可以,當然香港號要仍然有效,但你如果沒有大咭,就要視符新的電訊商幫唔幫手做,因為佢 ...
vwethk 發表於 2017-2-22 16:12

呢個明白.. 但而家上去補咭都無大咭架喎.. (移動) ..
所以都唔知點俾大咭佢.. 我只係有移動辦業務既紙...

呢個明白.. 但而家上去補咭都無大咭架喎.. (移動) ..
所以都唔知點俾大咭佢.. 我只係有移動辦業務既紙... ...
wuchihangfox 發表於 2017-2-22 16:21

補卡無大卡咁奇?
佢張大卡縮咗一半水喳?
定係佢就咁光脫脫俾張SIM卡你?

所以都唔知點俾大咭佢.. 我只係有移動辦業務既紙... ...
wuchihangfox 發表於 2017-2-22 16:21

但係你張sim 咭香港號係收到來電?試吓用sim manager app check 吓 check 唔check 到個 sim serial code,唯有check 到咗個code 睇吓可唔可以做MNP。

補卡無大卡咁奇?
佢張大卡縮咗一半水喳?
定係佢就咁光脫脫俾張SIM卡你? ...
mdws2002 發表於 2017-2-22 16:24

定係佢就咁光脫脫俾張SIM卡你? ...  <--是的..
早期 轉 4G MICRO 咭係咁架.. RMB $2 剩係俾張 MICRO 咭你..

要既話我再前身張大咭都仲係度.. 但... 因為補左咭.. 果張大咭都應該變左無用.

但係你張sim 咭香港號係收到來電?試吓用sim manager app check 吓 check 唔check 到個 sim serial code, ...
vwethk 發表於 2017-2-22 16:31

張 Micro 細咭無剪過... 好完整既... 應該睇到個 SIM SERIAL

如果你張一卡兩號係大陸出嘅話,應該唔使諗mnp,香港出嘅如跨境王就得,不過你可以試下,成功上嚟包膠

如果你張一卡兩號係大陸出嘅話,應該唔使諗mnp,香港出嘅如跨境王就得,不過你可以試下,成功上嚟包膠 :tit ...
gohkepc 發表於 2017-2-22 16:45

我好清楚呢個問題..
以我所知香港出既一卡二 係香港主號, 大陸副號..
我張就係大陸山既一卡二 係大陸主號, 香港副號...
所以我先問有無師兄試過....