[操作疑難] Opera Max

未用wifi蛋之前,見到有師兄問點樣控制background我都唔明佢地問咩野。
原本以為,要控制流量,noroot firewall 同 Opera Max 差不多遮,
不過最近轉用wifi 蛋 幾個devices share WiFi 就開始明白之前見過師兄問咩勒,
Opera max 先可以用wifi的同時,禁止所有background,
係wifi蛋的最佳拍檔。

點解opera max 係最佳拍檔?
因為係佢先可以限制全部apps 全部 background 停止運作。
無錯,當我唔想收任何whatsapp 就連 whatsapp 都block 埋。

咁點解你會見到我唔block 蝦米呢,因為我cap 圖果陣 食早餐用商場個csl wifi 下載新歌吖嘛。
食完早餐咪block 返蝦米,unblock 返 whatsapp 囉。

Noroot firewall (NRF)用在手機上控制流量係非常夠用的。
不過如果用WiFi蛋,個手機 在WiFi mode  期間就會瘋狂食晒啲data。
NRF 無得 control background activity 咁就差好遠了!

Opera max 係會將下載的內容先壓縮才下載到手機的,所以會慢少少,不過用耐咗習慣了就無問題。

各位師兄有無其他控制data流量的方案呢? 大家研究吓吖!

我有用noroot firewall,Apps 可以同時/單一選手機數據或wifi通過,亦可同時兩樣一齊限制,所以手機用WiFi mode 一樣可以限制wifi的數據流量,包括 google 的背景服務。
noroot firewall.JPG

我有用noroot firewall,Apps 可以同時/單一選手機數據或wifi通過,亦可同時兩樣一齊限制,所以手機用WiFi  ...
zakumark 發表於 2017-2-23 11:04

用WiFi蛋的難題在於,日常要用的apps全部unblock wifi方便隨時想用就用,但係唔想呢堆apps在我不用它時仍然不停地在background狂偷data.
Opera Max 就可以開WiFi data 但係block background 分開來做。
NRF 就一係開晒,一係block 晒,無得分開做blocking.
.
我的做法係全部apps 都開通 wifi ,但全部apps禁止background,whatsapp 例外因為要保持通訊唔會block whatsapp ge background.。
如果用NRF,就無得分開來做blocking.  wifi 只可以一係開晒,一係收晒,唔可以只收background。

.

上圖見到就可以說明,Opera Max(OM) 比NRF優勝就在於OM將數據流量分開三類來控制處理:
1)background (除了whatsapp,全部其他apps禁止background 活動)
2)mobile (全部block 晒,因為我係用wifi 蛋 share 上網的)
3)wifi (全部無block,因為background 全部block 晒,所以可以放心係自己開apps才會用data,唔開的話,background 一滴data都偷唔到)
其中第一項分類係NRF沒有的。
對於用WiFi蛋(或者用手機做tethering)的版友們,用OM才可以更仔細控制Android devices 的流量,不用怕任何apps再作惡係background食鬼晒啲data了。。

過fup一係就比錢top up,一係就跌落地獄,
OM 禁止background 兼且 壓縮data才下載,
所以我話OM係對抗地獄的最佳拍檔。

就算你係用限速無限plan,禁止background咁你睇YouTube都順好多因為背景無apps 同你搶data.

點解opera max 係最佳拍檔?
因為係佢先可以限制全部apps 全部 background 停止運作。
無錯,當我唔想收任 ...
Eva-1990 發表於 2017-2-23 10:13

多謝分享

多謝分享
rthkepc 發表於 2017-2-23 22:33

我寫咁多野,仲以為無人明我講咩添