[操作疑難] 互租交換客人有咩好處?

H*BN向 CMH* , S*T 租流動網絡 以比對方更平月費搶客。
S*T , CMH* 向 H*BN 租固網寬頻 以比對方更平月費搶對方客。

對網絡商而言
- 以更低成本賺更高利潤 (賣10隻煲但租得 4個蓋既頻寬及流量?)
- 節省客服成本(都是租回來,客服隨便找些平價Hea答員就可以。)
- 節省技術成本(出問題時說聯絡中,求體諒。)
- 弱減少職員數目 (當直接的租戶變了間接的租戶可不用優先處理。)
- 增加了大量新客戶 (無視舊客戶加價離開。)
- 重壘時間雙重月費 (部份客提前以臨時號碼先生效。)

其實仲有咩好處要玩互換客人?

呢個係wholesales同retails嘅競爭來, 唔使諗得咁複雜。

兩個department都要跑數…完

via HKEPC Reader for Android

商人A和B 所買的產品不同,大家進行換貨。(1)可以用自己有多貨作交換,(2 ) 可以用比较低的成本責別人的貨。
WIN WIN!

H*BN向 CMH* , S*T 租流動網絡 以比對方更平月費搶客。
S*T , CMH* 向 H*BN 租固網寬頻 以比對方更平月費搶 ...
freefdhk 發表於 2017-2-26 03:14

同歐盟一樣,遲早瓦解!
hkbn生意手法,
瓦解第一步可能係smt 率先表演smexit.

同歐盟一樣,遲早瓦解!
hkbn生意手法,
瓦解第一步可能係smt 率先表演smexit. ...
Eva-1990 發表於 2017-2-26 12:32

洗馬桶一招FUP都玩謝香江BN

洗馬桶一招FUP都玩謝香江BN
望月小妖 發表於 2017-2-26 22:10

租線比癲佬搶自己生意,完全唔合乎邏輯!

如果你諗埋中移動/smt 去每個發射站條路都係幫襯HKBN,咁你會唔會少D 疑問?

主要係 HKBN 想進入流動市場,租固網畀中移/SMT應該係交換條件嚟
而且互換後三間嘢都可以流動/固網一條龍,出啲二合一/三合一 plan 嚟留客
亦可以 sell 商用市場,全包公司客所有流動/固網需要
為咗搶市場多於省成本,成本唔會少咗

唔好忘記對家老電係流動/固網兩者都有,相對 HKBN/中移/SMT 如果唔互換會處於劣勢

想做低csl pcxw

回覆 6# Eva-1990

股票借貨一樣,借完向市場沽,做底個價,對大恃份者無好處,但又借比人沽。