(請教)養號碼+飛線至台灣手機

感謝各位幫忙 ,上次請教港台兩邊走用乜plan好已成功解決.
今次代我太太求救.

背景:
話說,我太太4月便移居台灣,到了台灣就會開個無限上網plan.
佢依家用緊csl的上網plan,準備cut plan,然後MNP去儲值卡(因為聽講比較平)養號碼+長期飛線至台灣手機.
預計每月用量約50-100分鐘,主要接聽香港來電,長傾會用番免費的wechat/WhatsApp/LINE.
(追加)佢部手機祇可以插一張sim card,所以插唔到用來養號碼的儲值卡.

爬文後,有一篇"Hello養號碼長飛線",但祇係飛線去本地號碼.
另,聽講有些儲值卡飛線另收費. 有些就按照通話時間扣錢.

疑問:
1)請問針對"MNP去儲值卡養號碼+長期飛線至台灣手機",有何最佳方案?
2)下一步,點樣可以收埋香港SMS呢?

感謝各位幫忙 ,上次請教已成功解決.
今次代我太太求救.

背景:
話說,我太太4月便移居台灣,到了台灣就 ...
Phoenix923 發表於 2017-3-17 15:37

1) 請Google「國際飛線漫遊」。唔同公司都有提供呢類型嘅服務。但係收費就應該每間公司都唔同。你可以致電各公司查詢。

2) Hello卡本身已經有國際漫遊。你只要有手機插住佢嚟用,就可以收到SMS。

>請Google「國際飛線漫遊」。唔同公司都有提供呢類型嘅服務
上次經c兄推薦,我自己就選擇了IDD 1507的"國際飛線漫遊".

咁即係我太太都要開個IDD 1507,然後長期飛線去"國際飛線漫遊號碼"?
定係,用Hello卡本身的國際漫遊會抵d? 我搵唔到Hello卡國際漫遊的收費.

(追加)佢部手機祇可以插一張sim card,所以插唔到用來養號碼的儲值卡

>請Google「國際飛線漫遊」。唔同公司都有提供呢類型嘅服務
上次經c兄推薦,我自己就選擇了IDD 1507的"國際 ...
Phoenix923 發表於 2017-3-17 15:56

http://www.hkcsl.com/r/cms/pccw/ ... _Indo_24Dec2014.pdf
儲值卡漫遊係好貴的。
漫遊台灣,打出打入,都係HK$9/Min。
如果你覺得呢個價都可以接受嘅,不如就開$88/月嘅KingKing(只係用嚟聽同打香港嘅電話。)?

多謝mdws2002.
HK$9/Min我係接受唔到的.

咁可能"Hello卡+IDD1507"比較可行.

請問我以下的理解正確嗎?
=====================================
我太太需要:
1)開IDD 1507的"國際漫遊飛線號碼": 每月$6,台灣接聽電話每分鐘$0.88.
2)MNP去Hello卡(新卡$38,有效期180天)
3)將Hello卡飛線去1507的"國際漫遊飛線號碼"(呢個號碼會飛去台灣手提)
4)以後唔需要再插Hello卡(她手機祇有一條sim槽)

Hello卡的通話計費:
- 每月26號,扣$2
- 手提:每分鐘$0.03 <--我估1507的"國際漫遊飛線號碼"應算作"手提"吧?

當香港有人打俾我太太:
Hello卡 -> 國際漫遊飛線號碼 -> 台灣手提號碼

所以,呢種飛線方法的成本:
- 月費$8 (=1507$6+Hello$2)
- 通話每分鐘$0.91 (=1507$0.88+Hello$0.03)

- 每半年為Hello卡增值(最少$20),以延長有效期180日

不過,由於沒有開啟Hello卡的"國際漫遊"功能,所以海外不能接收SMS.(即使插番Hello卡入手機)
=====================================

多謝mdws2002.
HK$9/Min我係接受唔到的.  

咁可能"Hello卡+IDD1507"比較可行.

請問我以下的理解正 ...
Phoenix923 發表於 2017-3-17 16:56

大概係咁。
另外,Hello嘅國際漫遊,好似預設係開咗嘅。
所以,你其實播返張Hello卡落手機,應該就可以收到send去Hello嘅SMS。(收係唔使錢嘅。)

>你其實播返張Hello卡落手機,應該就可以收到send去Hello嘅SMS
我以為啟用了Hello卡的"飛線服務",就會關閉了"國際漫遊"?
因為我一向的concept係,"飛線服務"同"國際漫遊"是不能同時開啟的.

睇吓數碼通一機多號
啱唔啱用

via HKEPC Reader for Android

感謝各位幫忙 ,上次請教已成功解決.
今次代我太太求救.

背景:
話說,我太太4月便移居台灣,到了台灣就 ...
Phoenix923 發表於 2017-3-17 15:37
飛線漫遊︰按此

於台灣接收香港短訊,要於當地長期開啟手機,該儲值咭需支援漫遊服務

回覆 7# Phoenix923

揾部舊機,長插Hello卡,打code #143*01# 開啟漫遊,便可以在台灣收SMS,得閒便打code 查結餘。