一卡兩號 (自動切換網絡)

預付卡:深圳中移神州行一卡兩號香港卡
地點:深圳
手機:SAMXUNG 雙卡 (香港行貨)

問題:不能自動切換(大陸中移)網絡。手機顯示"無訊號"後,需人手搜尋網絡(順利登入)。

請問: 大家有無遇過呢個問題?

預付卡:深圳中移神州行一卡兩號香港卡
地點:深圳
手機:SAMXUNG 雙卡 (香港行貨)

問題:不能自動切換(大 ...
post 發表於 2017-3-18 10:47

我公司俾我個張中移一卡兩號一直都係咁

我公司俾我個張中移一卡兩號一直都係咁
eeeuser 發表於 2017-3-18 10:54

請問是否[深圳]中移一卡兩號預付卡還是[香港]中移一卡兩號預付卡?

回覆 1# post

幾年前用香港中X一卡雙號廣東版,經常在珠海九州港上岸時無訊號,要人手搜網,才有返國內中X訊號。

後來發現,可能因為我在香港時用人手指定用香港中X網絡,所以返到國內,電話唔識找國內中X訊號....

回覆 1# post

我張神州行無呢個問題喎。我用*** MEGA2

好正常,香港fdd,你返去4g都用tdlte,一係等換,一係重新開機換

好正常,香港fdd,你返去4g都用tdlte,一係等換,一係重新開機換
Seebrother 發表於 2017-3-18 12:53

回覆  post

我張神州行無呢個問題喎。我用*** MEGA2
wuchihangfox 發表於 2017-3-18 12:38

回覆  post

幾年前用香港中X一卡雙號廣東版,經常在珠海九州港上岸時無訊號,要人手搜網,才有返國內中X ...
zakumark 發表於 2017-3-18 12:11

多謝詳細回覆。

請問是否[深圳]中移一卡兩號預付卡還是[香港]中移一卡兩號預付卡?
post 發表於 2017-3-18 10:59

係香港中移一卡兩號上台卡

係香港中移一卡兩號上台卡
eeeuser 發表於 2017-3-18 15:57

明白了,多謝回覆。

自動的。主要是手機和settings.
早期手機要熄機再開,有d要手動search。
現在高通***mtk其粦都無左泥d,除非block左roaming.