若果想找一張純香港上網卡,便宜又有超長時間不過期的話

家人換新機
有部舊機當後備機
是雙卡機

有張一卡兩號深圳卡,會放sim2
因家人決定到大陸時不帶新機,只帶舊機
但又無可能在香港上大陸那段完全不打電話不用whatsapp
若用一卡兩號又感香港這段太貴(逐分鐘計人仔又未必用得少)
所以諗有沒有些純上網sim卡
可以給他在香港時可用whatsapp,打電話就用whatsapp至電便可

若果可以,想搵張有效期不會啟動後一兩個月便要玩完那種

$250 會再10g 年卡囉

$250 會再10g 年卡囉
marco173 發表於 2017-3-25 12:08

請問能否詳細介紹
是什麼台?鴨記或是門巿買?

請問能否詳細介紹
是什麼台?鴨記或是門巿買?
photohk 發表於 2017-3-25 12:21

network III  OR
華龍

樓主無交代每月數據用量,買N3年卡可能會造成大量浪費。

Lycamobile 可以考慮下。
$49/30日/10GB, $18/500MB/30日,
或每MB 0.25.
90日內打個電話用下佢就可延長有效期。

Lycamobile 可以考慮下。
$49/30日/10GB, $18/500MB/30日,
或每MB 0.25.
90日內打個電話用下佢就可延長有 ...
PN420 發表於 2017-3-29 16:50

咁咪唔使增值用幾年都得?

樓主無交代每月數據用量,買N3年卡可能會造成大量浪費。
TE7489 發表於 2017-3-29 11:52

主要WHATSAPP,甚至WHATSAPP電話
最多一個月一至兩次
每次最多兩小時(這兩小時裡是乘車時間,所以也不是連續使用)

不建議使用N3年卡。

Lycamobile 時延值極長兼不能收看香港視頻網站,亦不建議使用。

用華龍,或者哈佬開長命2GB PLAN。

咁咪唔使增值用幾年都得?
IIII 發表於 2017-3-29 16:52

應該得, 因為佢冇"有效日期"及只提及90日冇voice,sms使用紀錄會永久失效.
但我個張用左唔夠1個月,證實唔到。