提示: 各位已用深圳/從化神州行brother,香港唔好用SMT住

我上星期發覺深圳/從化卡突然收唔到SMS, 打出都打唔到, 上10086發覺號碼都無被停用, 都唔知發生咩事
今朝無聊, 試試改營運商, 唔用SMT, 結果SMS同打電話正常返. 另一張都SET返, 又係正常返.  之後先突然諗起左, 呢兩張卡之前都用SMT做漫遊, 在此呼籲上黎報告返, 各位BROTHER唔好用佢住.

回覆 1# SYW

中移廣州從化,幾年來在香港漫遊,一直都是用中移(香港)2G!

回覆  SYW

中移廣州從化,幾年來在香港漫遊,一直都是用中移(香港)2G! ...
apricot 發表於 2017-4-22 10:15

我個張從化每次返香港都會自動搵台, 唔通係次貨?

大陸卡來到香港係漫遊. 在香港任我選網絡, 電話會選最強接收到. 我無理佢自選乜野台.

回覆 3# SYW

皆因閣下鍾情SMT吧!
    題外話,那聯通東莞一毛卡,有些時在香港選了3(2G)網絡,而非CSL/PCCW(2G)網絡,這樣,當你拔打香港號碼,對方顯示是 UNKNOWN,反之是CSL/ PCCW(2G)網絡,對方便看到你的聯通東莞一毛卡內地號碼!

回覆  SYW

皆因閣下鍾情SMT吧!
    題外話,那聯通東莞一毛卡,有些時在香港選了3(2G)網絡,而非CSL/PCCW(2G)網絡,這樣,當你拔打香港號碼,對方顯示是 UNKNOWN,反之是CSL/ PCCW(2G)網絡,對方便看到你的聯通東莞一毛卡內地號碼!
apricot 發表於 2017-4-23 08:55

我都係由佢自己search咋,咁多年都從來無理會漫遊咩台.
都係因呢次收唔到SMS先開始查落去.

原來3(2G)有D咁既野, THX ching提醒!!! 真係唔查都唔知

我都係由佢自己search咋,咁多年都從來無理會漫遊咩台.
都係因呢次收唔到SMS先開始查落去.

原來 ...
SYW 發表於 2017-4-23 14:49

佢果張係聯通.
我地果張係 10086 移動. 到香港上乜台係唔一樣.
10010 聯通廣東 ==> 香港係3HK, 聯通其他地區 ==> CSL
10086 移動來到香港漫3遊, 係任何台都可以.
SMT, 我都有移動上SMT, 我又唔覺佢收唔到SMS

回覆 6# SYW

中移從化和聯通東莞一毛卡我都有,兩張卡都長插在雙卡機內;中移從化我用中移香港(2G)網絡,而聯通東莞一毛卡我用CSL/PCCW(2G)網絡!