「積極發展動漫」被列入第11屆全國人大2次會議《政府工作報告》以求擴大內需拉動經濟

動漫發展受到重視被正式列入會議議程
畢竟動漫創作也是創意產業的一部份
對創造新職位起了一定作用

現節錄《工作報告》的相關資訊如下 …

要加強產業、貿易、土地、投資、就業政策與財政、貨幣政策的一致性和協調性,形成調控合力。

(二)積極擴大國內需求特別是消費需求,增強內需對經濟增長的拉動作用

一是擴大消費尤其是居民消費。繼續調整收入分配格局,提高勞動報酬佔國民收入的比重,增加政府支出用於改善民生、擴大消費的比重,增加對城鎮低收入群眾和農民的補貼。要培育消費熱點,拓展消費空間。完善汽車消費政策,加快發展二手車市場和汽車租賃市場,引導和促進汽車合理消費。大力發展社區商業、物業、家政等便民消費,加快發展旅遊休閒消費,擴大文化娛樂、體育健身等服務消費,積極發展網路動漫等新型消費

唔清楚可唔可以放係呢版?  

如果覺得不合適,請移到相關版面 …  

睇黎十年八載後應該會有現今日漫既水準

人地指嘅動漫係國產貨,唔係日本貨

原帖由 不明人士 於 2009-3-7 00:41 發表
睇黎十年八載後應該會有現今日漫既水準

呢個諗法唔符合國情

佢地心中既動畫....應該係"風雲訣,小倩,老夫子"果d

原帖由 fatfatbee 於 2009-3-7 04:36 發表

咁都好D,
至驚係藍貓(唔係黑執事果隻啊

原帖由 bibilubi 於 2009-3-7 04:47 發表

咁都好D,
至驚係藍貓(唔係黑執事果隻啊

我記得以前傳過藍貓係360會出game

原帖由 joker913 於 2009-3-7 04:55 發表

我記得以前傳過藍貓係360會出game

會唔會係"威力棒"上面已經出左game

原帖由 fatfatbee 於 2009-3-7 04:36 發表

老媽子我覺得好好睇喎,其他就算啦