是日動漫吹水: O咀的落差

之前人地提一D野, 我又回想一D野.

前提:
人地呻Fate UBW冇"死吧"睇, 闇之羽說是正常, 還拎"Railgun冇Index"黎比喻
(雖然"Railgun冇Index"只是比喻, 但不排除有人真係會問點解超電磁砲冇Index)
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 81&pid=25034040
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1515882

呢時我就諗番一D野, 呢件事我在去年接JAM Project機和其他人在機場share過:

話說我有某某人唔識JAM Project, 於是我就用我有限知識去形容JAM Project畀某某知.
還說了我08年有去concert.

當我介紹成員時, 他的反應是:
有影山浩宣啦 (他: 那次有冇唱龍珠?)
有遠藤正明啦 (他: 那次有冇唱Gaogaigar?)
有奧井雅美啦 (他: 那次有冇唱輪舞?)
.
.
.
北谷洋 (我都廢事再介紹)
福山芳樹 (我都廢事再介紹)

點解明明是JAM Project, 在他眼中就只有solo? 還要覺得在JAM Project的concert唱solo歌係正常?
(雖然我那日聽到solo歌係好開心, 但事後我都糾正自己-solo歌係特別安排, 根本不正常)

我想問:
其實點解人地會有咁既諗法? 點解有D元素是無可避免地黐埋一齊?
Fate一定要有Saber?
超電磁砲原於禁書目錄, 所以一定要有Index?
JAM Project除了唱JAM Project既歌, solo都要唱埋?
新海試, 細田守就一定要和宮崎駿比較?
D出版商及/或幼模諗, 喜歡動漫就會喜歡幼模? (點解他們認為書展無生存空間, 就覺得動漫節就有生存空間?)

其實咁多點解, 是否又是上次提既"容易理解", "不容易理解"和"懶得理解"呢?
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 12&pid=25241515

對我黎講禁書目錄 Index的出現只係話比人佢知佢未死
第二季似係過場用 吉祥物/寵物的用途
係同一世界觀下好多時都會有自己的聯想

會不會是  理所當然  的原因!? 因而沒深入研究 留於表面?
如 好多人會認為  港漫=肌肉人+打打殺殺 君不見
百份百感覺跟李志清?
所以別跟其他人一般見識便好
向別人傳教是十分困難的。。。

如果壽司沒了飯或魚生會怎樣?

既然佢對JAM PROJECT成員都叫有認知,唔反問下佢有無聽過d JAM PROJECT唱既動畫歌?

會不會是  理所當然  的原因!? 因而沒深入研究 留於表面?
如 好多人會認為  港漫=肌肉人+打打殺殺 君不 ...
find72 發表於 2011-9-16 01:33

傳教.
呢度有人分享左09年動漫節時人地唔識中川翔子, 我們要做既係教導他而令他落坑, 而不是無視他: 咁樣我們會被誤認為自視高人一等, 看不起非fans.

既然佢對JAM PROJECT成員都叫有認知,唔反問下佢有無聽過d JAM PROJECT唱既動畫歌? ...
GPoker 發表於 2011-9-16 10:06

某某的認知只流於每個獨立的成員,
唔係我講出黎, 某某根本唔知他們是JAM Project成員.

陳某在你背後他很火大
oosa 發表於 2011-9-16 20:37

陳某!? 我見到佢就真的火很大!!!!
仲記得當年佢初出道 買左佢本 不是人 仲排隊揾佢簽名 之後當然二話不說支持埋本充神塝
但佢竟然出左3定4期就無出 走左去畫火鳳 自此我發誓唔再買佢d作品 除非佢畫返充神塝啦

陳某!? 我見到佢就真的火很大!!!!
仲記得當年佢初出道 買左佢本 不是人 仲排隊揾佢簽名 之後 ...
find72 發表於 2011-9-16 21:16

話時話 火鳳而家講到去邊?
自從小孟死左之後就冇追lu