問日文解釋

個公會近期好少人參戰, 會長打算刪左個團, 重新組人

請問圖中意思係咩刪團之後各有各keep住玩, 用pm機能保持聯絡?
"あいさつ" 打招呼係隻game入面一個pm功能

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔係
個團長除名左一D無玩隻game既人
如果仲玩緊既同團長打聲招呼(あいさつ)

唔係
個團長除名左一D無玩隻game既人
如果仲玩緊既同團長打聲招呼(あいさつ) ...
readonlymember 發表於 2013-6-9 20:04

OK, thank you師兄

響ので度斷句就好易明了
苦手兄睇黎係時候要惡補下了  

響ので度斷句就好易明了
苦手兄睇黎係時候要惡補下了
闇之羽 發表於 2013-6-9 20:08

其實我真係無學+唔識日文, 不過就聽日文多, 都聽左十幾年動畫, 所以一般日文都聽得明大慨

睇日文, 尤其片假名就真係完全苦手, 成日有打算學, 但就是不想動

睇日文, 尤其片假名就真係完全苦手, 成日有打算學, 但就是不想動
zeroipm 發表於 2013-6-9 20:19

片假名個 D 先至易
如果原文是英文 , 知點讀就會知是邊個英文

反而漢字會一頭霧水
例如: 切手 同 小切手

回復 5# zeroipm

同感
成日有打算學, 但就是不想動

回復  zeroipm

同感
成日有打算學, 但就是不想動
a886 發表於 2013-6-9 21:59

本身聽得明既話, 記熟五十音, 記少少文法之後, 剩低既一路睇住日文字幕咁睇動畫, 或者睇原文小說\玩galgame一路學 唔使幾耐就會學到可以睇得明大致點解

因為次次睇日文都係電腦面前睇, 有得查D漢字點解, 而且漢字唔少可以估到大概意思, 不求甚解咁學唔覺得漢字幾難

講真, 個人覺得聽得明先係最難,
語速勁快, 好多音咬字模棱兩可, 想查都查唔到
睇日文輕小說, 睇日文wikipedia, 我可以睇得明9成, 但係睇動畫生肉可以只係聽得明3成

回復 8# readonlymember

聽得明,睇唔明,依家靠聽歌記歌詞啲字音

打rpg,我無語音真係靠撞,有就易明好多

回復  readonlymember

聽得明,睇唔明,依家靠聽歌記歌詞啲字音

打rpg,我無語音真係靠撞 ...
a886 發表於 2013-6-9 22:30

平假係漢字草書變出來, 片假係漢字一部份變出來
あ係安, 讀音a(ar)
い係以, 讀音i(yi)
雖然D漢字多數係跟中文中古音, 但係都幾似下

個人覺得咁記(配合埋a i u e o, a行, sa行, ka行咁記), 易記D