差唔多走遍成個東日本......(上載完畢)

真係求其到此一巡

1. 新海誠展

展館內禁止影相,唯有影節目表

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2. 鷲宮神社 (Lucky Star)

完咗咁多年仲有咁多fans, 啲繪馬好多畫得好靚

3. 岩舟 (秒速5cm)

上次有版友問我有無巡呢度

Reference: http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2020992

今次巡到了

依家無咗駅員駐守, 可以自出自入慢慢影

有幸剛好有火車過, 顏色同劇中一模一樣

聖地巡遊? 點解咁少人

4. 輕井澤 (風起了)

此處本不在今次聖巡之列, 只係路過......

5. 藏王 (歲月的童話)

呢度本身都出名, 順便巡埋......

6. 盛美園 (撻嘢嘅小矮人)

呢度就真係有啲冷門, 我估好多人聽都未聽過, 其實劇中間屋外觀係以呢度做參考

原來宮伯都嚟過 (時間點正正就是製作緊撻嘢嘅小矮人)

跟住落嚟因為地點比較分散,故用作品分類

小弟都要參考日本人嘅聖巡blog先揾到

7. 雲之彼端, 約定的地方

青森駅內, 裝修已經唔同曬

青森駅前, 多咗好多高層建築物

蟹田駅週邊, exactly一樣  (蟹田駅有駅員不能入去駅構影)

今別駅, 女主角行路軌的一幕

三厩駅 (男角們帶女主角參觀自己工場下火車同埋劇中終點廢駅均出自此處), 可惜又係有駅員, 不能入去駅構影

龍飛週邊, 男女主角飛越津輕海峽

8. 蛋糕大家族 (Clannad)

龍飛崎: 男主角同祖母會面嘅地方

陸奧橫濱駅: After story最後一話岡崎全家探朋也祖母時下車之駅

陸奧橫濱週邊: After story最後一話背景

時間關係只能揾到呢啲 (尤其青森四點已開始天黑), 唔自駕真係攪唔掂 (除左JR駅你搭JR就名正言順係駅入邊影, 不過請注意JR時間表)

多謝收看!

多謝報導!