說好了的遊記- [The 1000th summer - Part 1]

說好了的遊記, 原先只plan了去台中參觀2016 無懼音樂祭, 但心血來潮,多加了台北及日本的部份
由於圖有好多....分兩部來吧
今次去台中,等到平機票$78, 時間麻麻, 但夠平就ok
之後再睇睇由廣島返冇特別要加錢, 唔洗寄行里下1千有找

比其他公司準時!!

台中一向唔算多人去, 而且講到動漫event就少之又少, 今次是因為場地由台中市政府提供先有機會一訪台中. 故止唔係好熟台中,睇旅遊書好多都係行山,上阿里山, 九族果面為多. 一句形容台中: 都是去郊區? 當然唔係, 台中有全台最出名既逢甲, 一中夜市, 真係仲多人過台北, 而且是年青人為多, 遊客亦唔少. 逢甲是有animate

話說台中機場只有公車/小黃(的士)出市區, 公車仲要行舊區,有成30多站先到台中車站, 還好第一日夜機去, 入夜冇咁熱

又多一對

夜市一角 (謎之水!?)

朋友介紹, 真好飲

爽.......

間飯店樓下可以煲漫畫, 近台中火車站都算幾就腳

在台中,全都靠公車, 超爽的是十公里內刷優旅卡不用錢, 所以公車都好多人, 而且只是單層

頭一日一於台中。鐵道遊, 台中收收埋埋唔少舊火車, 加上舊山線遺址, 喜歡鐵路的一定不會怕沒地方去. 山線車唔算多, 但比起海線, 海線有的是冇人車站(只有月台, 車只有區間車, 30分一班)

睇靚景, 我話係沖繩都有人信

其實冇特別想來, 加上平日, 以為少人去, 原來都唔少

神隱隧道入口

創意+實行=台中

100年歷史了!?

那些年!?

去得台鐵,點可以唔入局 (在我前面有女生一個人去....)

天后都睇繪馬既時代來了

其實台中有條巷好出名, 果然被嚇到了

巷外的痛車

估唔到台中有電子街!?

好地地去睇眼科…..

危樓食甜品….

台中比香港更開放........

2016 無懼音樂祭
有日本: 私立惠比壽中學, SPYAIR , Goosehouse
另外有多隊ACG cover band 同 dance cover 團體參加, 香港的Happy Rotation也有份

day 1 一早就要排隊!?SPYAIR fans

無懼音樂祭由佢話會舉行就一直有留意, 今年更是ACGIR主題, 場地用上文心森林公園. 真係可以有幾大聲high到最大都得
舞台都分左5個, 3個中型台, 1個DJ台,1上一個可坐過萬人既main stage.

因為中型舞台由下午就開始有表演, 當中cover得最多係PM OP1, dance cover 亦唔少新歌, 大會音響超專業, 調整時間又快, 每隊換場都好快.除了台中的ACGI同好, 亦有台北,高雄的同好, 台灣大熱的高捷少女又是大家熟悉的歌曲, 當日聽了兩次以上.

晚上main stage!
個場唔係講少…好多人…day2 玩到10點先完, 最後要追公車

Goosehouse 同fans玩下~
接下來呢
我們要用不插電的方式呈現
就像平時在YouTube表演的方式一樣
今天要演奏的是...
(魯肉飯 x 5 牛肉麵 x 2 小籠包 x 23)

songs list:
0. 真夏のミション的一小部分
1. オトノナルホウへ→
2. Fly high, so high

3. 動漫組曲
カントリー・ロード
めざせポケモンマスター
残酷な天使のテーゼ
紅蓮の弓矢
ひまわりの約束

4. Best friend
5. ドミノエフェクト
6. 光るなら

2016 無懼音樂祭官圖

既然講到鐵路遊,黠都要試下台灣高鐵, 入到裡面…咁熟既……

火車站大成咁...

想拎便當!?

之後留一留台北, 為左睇吉卜力.. 好多人..早上去都已經有1600人了..

好多人入去為自拍照留念…但影3D畫會有什麼效果?

D場境好有心機做, 3D畫亦好正, 個室內森林真係做到一樣咁

1:1既威力.....

見識了底板牆

台北animate cafe

台北地下街

這inn 好多日本人, 好有意思

最初只是去台中, 後來發現桃桃由台北飛關西平得過份1280台幣(未稅)
所以plan左去關西(京都), 之後由廣島返

下一章樂曲要在大阪開始了~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

台北到大阪, 只要2小時

水團!?

大阪的酒店,有澡堂!?

5分鐘就到新世界 (點解要去?)

為了一張相

訂野了bo

忍者學堂@大阪animate

萬燈祭last day

粗點心的宵夜~

其實去關西,留京都比較多
當然要去宇治同木幡

宇治篇

當然係名聖地~

可惜....

飲個靚茶

宇冶川有過河的橋

案內所內....動漫救村鄉?

木幡篇
因為原本plan要上山,但因為某店收得好早....只好先過一過去

店內有少少縮水.... 男游都少左, 樂器部都唔係好多野賣
今次拎了樂器膠袋

神社篇
未去宇治神社前去一下平等寺

宇治神社, 宇治上神社是兩間不同的神社

上山篇

不是言葉之亭.....是X樂器試音 (O百合)亭嗎?

原先想等到晚上, 但森林路上冇燈+上山的遊人都落山了

山下用望遠鏡望上亭

京阪站

難得仲有,要影~

劇內相關

市內篇

當然最後要去一下演奏廳

之後到了(前)蒸汽機關車博物館, 今年4月開了新館鐵道博物館

又睇落幾好玩

那套動畫???

舊區果面沒咁多變化

當然要食便當

行完館食個tea, 夏日限定冷拉面, 冇得唔試

整理好....出發去廣島了  (新幹線使用)

新幹線上食個好d既

廣島篇

一到廣島就去食廣島燒

紫薯話咁快....

鎮守府篇

由廣島去, 可以用JR/船去. 有JR pass係手, 當然用JR

好易就搵到

案內所有海軍咖哩介紹....

大和博物館同海上自衛館

碼頭=艦首

大和軍事資料***機密

亦有潛艇介紹

模型展!?

蒼藍!?

大和旅店提供的波子水

想到死庫水裝....

正常地吃午飯?

當然有有名堂~

佢手上果碟

堅係入去潛艇內

好似生人勿近

人生其一夢想: 入去真潛艇達成了~~

萬物皆可萌

軍港碼頭

睇來好似好普通?

堅大座....

星期日去會最好

夕陽~

大和的紀念碑

可看到多個做船塢

軍港trip+夕陽~

日行例事~ 日落下旗式

入夜了~

廣島篇

原先以為係全預約位, 原來唔係!?

夾好時間就可以見到同上車...... 時間唔夠冇上了

因為要去宮島

堅好食, 即燒即食

係唔係r........

完成了~

廣島的秋葉原(就近是原爆館)

下一回活動~~~

蚊型機場~?

如果係去宇治, 點解唔係全程坐京阪?

左輕音右低音?

如果係去宇治, 點解唔係全程坐京阪?

左輕音右低音?
ronald 發表於 2016-9-17 17:31

低音冇特別票, 另外係因為我買左5日JR pass
京阪我次次去京都也是搭佢....轉一轉都唔係差

低音冇特別票, 另外係因為我買左5日JR pass
京阪我次次去京都也是搭佢....轉一轉都唔係差 ...
0186 發表於 2016-9-17 21:30

慣左唔用pass

本子

京社的袋....

是次行程:
台中: 神隱隧道, 無懼音樂祭, 動漫彩繪巷, 苗栗火車站, 彰化扇形車庫
台北: 吉卜力展, 台北地下街, 台北animate + cafe
大阪: 道頓堀, 日本橋
京都: 宇冶, 木幡, 大吉山, 京都鉄道博物館, 平等寺, Kyoto Concert Hall
廣島: 廣島animate
吳市:大和ミュージアム, 海上自衛隊呉史料館,アレイからすこじま公園 (潛水隊站), 大和の塔, 海上自衛隊呉地方総監部 (外面睇....)
宮島: 厳島神社

後記: 因為之前都睇台中既野多, 關西之前都去左兩次, 今次係第一次去宇冶. 廣島真係唔夠時間... 最後要趕機場巴士

如果遊吳市, 最好是星期日, 有專行軍事景點既巴士(一日任上落), 而且星期日可以申請上軍艦同行入去海上自衛隊呉地方総監部內部. 話晒都係多艘軍艦都是出自過港口, 雖然二戰時全個市比炸, 吳市的人更清楚地看到廣島的冬菇雲... 單係大和ミュージアム都夠各提督行半日, 而且潛艇外型的海上自衛隊呉史料館是免費!!

難得兩個行程中住過4間酒店...搭左3次飛機, 1次高鐵+1次新幹線就ko晒

如果UO有平既廣島票, 真係有得再考慮搵個星期日去

遊記好詳細
長見識了

好似會有part 3

原來我記錯左星期......
明日開催~!!!!