當個個去看SAO的時候.....我去了看この世界の片隅に

去了電影中心看, 估唔到有巨型掛布 (一向日本動畫劇場版都是MxL, 但今次反而只有百老同the sky 上)
睇11點早場 (早 ), 有八成人, 好多都係長者 (因為有長者早場優惠?) 而且是一對對的公公婆婆睇
全長近2小時, 劇情好日常, 二戰時人們的生活回憶片

のん配得真係好好....

主曲: 悲しくてやりきれない https://www.youtube.com/watch?v=C8IYZkoWodE

由於一開始就想睇(不先看預告/影評就沖入去), 原來是主角由廣島到吳市生活. 正正上年也是到訪過廣島, 其中一日行程就是到吳市. 可能不會有很多人從廣島過去吳市(現在也差不多一小時JR), 雖然現在很多地方也開發成旅遊點, 但依然是一個軍港. 拿著相機拍軍艦時總是有少少怕, 也有很多戰時留下來的建築, 非常值得再去 (當時在大和紀念館內有一角是この世界の片隅に的畫展, 而當時只可參觀, 唔可以拍照)
能在香港上影, 非常感動~  記得留低睇到最後  

由於才剛上影, 不多劇透, 如果真身站過在廣島原爆館外, 吳市船工廠, 海軍墓地, 會有更一翻感受

>>星期六去睇聲の形
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我早就睇左了
準備去睇SAO

呢套、聲之形同SAO 我都係睇優先場
Kancolle 就直接放棄等出種

優先場d 時間.....同埋要搶票+貴.......
一來就咁多動畫電影上.... Kancolle 我都係睇早場優惠價
點解而家劇院好多都加到90-100 一場了..... 大家好快等seed / 一於買碟既心態

一來就咁多動畫電影上.... Kancolle 我都係睇早場優惠價
點解而家 ...
0186 發表於 2017-4-5 00:12

劇院D票價真係好煩
場場都唔同價

點解而家 ...
0186 發表於 2017-4-5 00:12

果日搵朋友去睇sao,佢話貴,情願等seed或者返深圳買br碟
過幾日又同我講佢同女朋友入戲院睇左,好好睇

SAO反而係最後先睇. 個人覺得"この世界の片隅に" 好睇D. 但呢類片,唔係個個人都有興趣, 始終都係講戰爭下既平民生活.

劇院D票價真係好煩
場場都唔同價
pasupasu105 發表於 2017-4-5 01:34

依家知最早果場收50, 就自動波去搵果場睇.

依家知最早果場收50, 就自動波去搵果場睇.
happy_99 發表於 2017-4-5 09:55

我而家多數朝早睇
我果邊早場55

SAO反而係最後先睇. 個人覺得"この世界の片隅に" 好睇D. 但呢類片,唔係個個人都有興趣, 始終都係講戰爭 ...
happy_99 發表於 2017-4-5 09:52

的確唔係個個人都有興趣, 但最估唔到BGM, 劇中歌, 同すず聲優 のん配得好好
佢真人把聲就是すず, 現在聽聲都會想起すず