[顯示卡] GIGABYTE HD7970,XFX GTX275 (END 2015/03/21)

貨品資料|
ITEM 1 (HD7970)
起標 $700,每口叫價 $10 或其倍數,無即食價
不接受未曾落BID者最後一小時出價

型號-GIGABYTE GV-R797OC-3GD
記憶體-GDDR5 3072MB
介面-HDMI,DVI-I,2x Display port
長度-擋板至風扇外罩約 27cm
電源-8PIN + 6PIN
注意 ITEM 1 風扇控速有問題,見下圖說明

ITEM 2 (GTX275)
起標 $200,每口叫價 $10 或其倍數,無即食價
不接受未曾落BID者最後一小時出價

型號-XFX GX-275X-ADFC
記憶體-DDR3 896MB
介面-2x DVI
長度-擋板至風扇外罩約 27cm
電源-6PIN + 6PIN

配件/保養事項
|
HD7970 & GTX275 均為 Demo 貨 或 返修貨, 無單無保養
HD7970 無盒無配件,GTX275 有盒但配件唔齊。
HD7970 & GTX275 均於 2015-03-15上機測試,DVI output 正常 boot 入 Windows。

HD7970 & GTX275私保 7 日,壞卡退貨退全款。
敬請留意自己是否合用(長度/介面/電源等等)。

交收時間/地點
|
星期一至五 6:30PM 金鐘MTR 至 7:00PM 太子MTR 沿線
或 7:00PM 至 7:40PM 大圍至大埔墟火車站 沿線

貨品圖片
|

ITEM 1 (HD7970)

注意 ITEM 1 (HD7970) 風扇控速有問題,正常情況開機時顯示卡風扇會全速轉一陣,然後低速轉。
但此卡由開機至 boot 入 Windows 風扇都是低速轉。
所以我自己額外加了一個 switch 將 PWM pin 同 12V pin 相接。
意即此 switch 關上時,顯示卡風扇會一直全速轉(關機後風扇能正常停止)。
簡單來說,此卡失去風扇自動控速的功能,你只能選擇低速或全速,視乎你對噪音的接受程度,介意勿投
(當然你可以拆走原裝風扇,改用外置風扇+調速面版解決噪音問題,但私保期內請勿自行改動此卡。)

----------------------------------------

ITEM 2 (GTX275)

HD7970可以改280X嗎?

想問一下師兄有否試過張 7970 ,風扇於低速狀態下 full load 時的溫度有幾多?

HD7970可以改280X嗎?
aeolian2009 發表於 2015-3-16 13:06

是指 flash BIOS 嗎 ?
沒有這方面知識所以不清楚

想問一下師兄有否試過張 7970 ,風扇於低速狀態下 full load 時的溫度有幾多?  ...
chleung 發表於 2015-3-16 17:26

因為我本身用緊 N系卡,唔想 display driver 又剷又裝,我驚搞到要洗機
上圖已注明是在 Safe Mode 下測試
而在 Safe Mode 下我試過三四隻 Benchmark software 都唔比運行,所以試唔到 

其實我唔肯定 HD7970 個控速完全失效,只係以開機唔識全速轉去推斷
如果裝左 driver 之後好似有D program 可以設定轉速試下 ? 不過下標請作最壞打算 : 低速 / 全速

Item $700 first

Item 1 $700 first

ITEM 1 HD7970 勝出者 (交收前) 可要求我將個 "低速/全速" 開關 延長至檔板散熱口外。

Item $710