[手機及配件] 美版 Samsung Galaxy S6 128GB (usb/charging port有問題 - $1000) END 6/3

a. 物品名稱 --- Samsung Galaxy S6 128GB (美版 AT&T)
b. 數量 --- 1
c. 即食價 --- 1000
d. 底價(等同最低出售價) --- N/A
e. 每口叫價 --- N/A
f. 保養期 --- 沒有私保
g. 貨品的工作性能及包含的配件 ---   沒有私保
h. 交收方式/地點 /期限 --- 只限坑口MTR

- 有盒有原裝配件
- 美國買,AT&T台機,已unlock(支持香港4G),約8成新,有正常使用痕跡
- 之前所有功能100%運作正常,一星期前開始叉唔到電,插線無反應,電量一直下降到0。之前按Power鈕都會顯示要充電,兩日前開始已經完全無反應死機一樣。應該係電池完全drain乾了。應該係電池或charging port有問題。無時間處理所以平售。要注意係128GB美版唔係32GB港行。

Update (March 2, 2017 @ 4:56PM):
今日係衛訊試左用Samsung Wireless Charger,可以叉電!試左兩次都ok。唔用無線轉返插線就叉唔到...
已經好肯定問題係charging/usb port壞左...

單卡定雙卡?

單卡定雙卡?
aeolian2009 發表於 2017-3-1 10:15

單卡

叉住電 可以boot機嗎?

叉住電 可以boot機嗎?
aspcc 發表於 2017-3-1 10:51

No, 問題就係叉唔到電。
一星期前開始, 插線=無插線... 叉唔到電,又connect唔到PC。所以多數係USB/charging port有問題... 由叉唔到電開始,電量慢慢下降到零(仍然正常運作直到完全無電)。無電關機後按Power鈕都會顯示要叉電,兩日前開始已經完全無反應死機一樣。電池drain乾了...

已經試過換線同樣情況,所以唔關條線事,係部電話... 唔識點fix及無時間處理,所以放售

叉電問題未發生前所有功能100%全正常

有無試過無線充電?

有無試過無線充電?
devilbilly 發表於 2017-3-1 17:11

好提議,但我無,所以無得試...

如果電池完全drain乾(按Power鈕已無再顯示要叉電),無線充電有無機會叉到? 唔想博,買返黎又唔work... 加上已經買了第二部手機

回覆 8# pcturbo

去M記試, M記宜家有d位有無線充