全固態電容

全固態電容

我最近要到好多低板都用上全固態電容,
但外表有些不同,例如有些是紅+銀色  ,有些是藍+銀色等~

請問全固態電容一共有幾多隻色同有什麼不同??如那裡製造、質素等資料

謝謝~

日系全固態電容

咁呢d電容易唔易買到呢,可以代替而家板上果d嗎

原帖由 yuk_hong 於 2009-8-26 01:06 發表
全固態電容

我最近要到好多低板都用上全固態電容,
但外表有些不同,例如有些是紅+銀色  ,有些是藍+銀色等~

請問全固態電容一共有幾多隻色同有什麼不同??如那裡製造、質素等資料

謝謝~

固態電容當然日系最好 台系質素都唔差

以下係舊資料唔記得係出自邊到
板電容主要分為台系和日系兩種,日系品牌有︰NICHICON,RUBICON,RUBYCON(紅寶石)、KZG、SANYO(三洋)、PANASONIC(松下)、NIPPON、FUJITSU(富士通)等;台系品牌有︰TAICON、G-LUXCON、TEAPO、CAPXON、OST、GSC、RLS等。

一般說來日系電容性能比較好,在耐壓、耐溫、使用壽命等方面都比台系電容優秀,早期的電容“爆漿”事件,也沒有發生在日系電容上,因此如果你要選擇一塊超頻性、穩定性兼備的主板,不妨看看主板上的電容。台系電容雖然性能相對稍差,不過如果主板的PCB設計、銅箔走線都較為規範,那麼在使用中一般也不會出現什麼問題,況且採用台系電容的主板超頻性也不一定差。

原帖由 joeman 於 2009-8-26 18:49 發表
咁呢d電容易唔易買到呢,可以代替而家板上果d嗎

香港幾難買到同買得齊,要返深圳塞格比較容易買到!

代替板上果d嗎<你係指自己換??

換呢d電容要有好多架生先換到,如果唔識就唔好自己搞啦

你唔睇好似好易就咁用個辣雞,辣落去分分鐘辣爛塊板都未拔到個電容出來

不如買過部新機或板算吧

FUJITSU red seems better ..
red and have a F on it

some purple and blue are tw caps

magic-pro既多數係全富士通,紅頂
而技嘉既多數係藍頂,唔知點解

原帖由 anonymoushk 於 2009-8-26 08:44 PM 發表
FUJITSU red seems better ..
red and have a F on it

some purple and blue are tw caps

FUJITSU 有個[F]字

so, you mean to buy a MP main board is a good choice??

how about Asus, asrock??

原帖由 vood2 於 2009-8-26 20:34 發表

固態電容當然日系最好 台系質素都唔差

以下係舊資料唔記得係出自邊到
板電容主要分為台系和日系兩種,日系品牌有︰NICHICON,RUBICON,RUBYCON(紅寶石)、KZG、SANYO(三洋)、PANASONIC(松下)、NIPPON、FUJITSU(富士通)等;台系 ...

原來電容都咁多學問:funk:  Thanks

原帖由 ~.~44 於 2009-8-26 21:58 發表

原來電容都咁多學問:funk:  Thanks

冇錯 唔駛客氣大家交流吓