砌機新手問題,Hardware 缺少電線

Cooler master RC335KK
AMD PHENOM II x 4 955
PIONEER 22x SATA DRW
Cooler master hyper N520 fan
Cooler master 12cm blue LED Fan x2
WD 640GB SATA 16M HDD (WD 6400AAKS)
Gigabyte MA770T-UD3P Mainboard
Antec EA650 Earthwatts 650W
A DATA 2GB 1333(DDR-3) x2
Inno 3D GTX275 896MB DDR3 (PCI-E)

入面大部份說明好少
睇左 Motherboard 既說明說插左機箱既電線落 Motherboard 度
e.g. Power Switch, Speaker etc
不過有d槽就冇線插,例如 CD_in、SATA

火牛就有d麻煩,因為佢既電線冇標示到插邊度
搞到我而家一頭霧水……

HD 又好似少左 d 電線咁
係咪一買番黎本身唔會包電線?
DVD Writer 又有類似既問題出現
呢d電線係咪要自己買?

麻煩各位 ching 幫幫手

如果DVD Writer 係Boxset ge通常都有SATA線
不過大部份HDD都唔跟SATA線

通常MB會附送幾條SATA cable,唔夠用請自行購買

新火牛應有個D插頭都會有,你睇真D
SATA線就係跟底板有,其他一般D線都會有齊
你慢慢check下啦,基本上插入係就啱,唔啱位係會卡住入唔到,除非你用暴力

仲有,HDD電源可能會有大4pin同SATA
你插SATA一個好啦,2個插晒會燒

原帖由 pc323 於 2009-8-26 02:11 發表
如果DVD Writer 係Boxset ge通常都有SATA線
不過大部份HDD都唔跟SATA線

通常MB會附送幾條SATA cable,唔夠用請自行購買

另外想問下係咪排線都唔會跟?
係咪款款 SATA 線都岩呢?會唔會有唔同款?
唔該哂

原帖由 ccya95107 於 2009-8-26 02:15 發表

另外想問下係咪排線都唔會跟?
係咪款款 SATA 線都岩呢?會唔會有唔同款?
唔該哂

你指呢隻?

跟底板一般都會有

SATA線隻隻都一樣

原帖由 lolokman 於 2009-8-26 02:18 發表

你指呢隻?

跟底板一般都會有

SATA線隻隻都一樣

Yes,不過我底板冇跟呢隻線
同埋佢火牛 d 線全部都 P16、P17 咁樣排
完全睇唔明……

原帖由 ccya95107 於 2009-8-26 02:20 發表

但係根據你塊MB本manual寫住係跟1條IDE排線+2條SATA線

原帖由 ccya95107 於 2009-8-26 02:20 發表

點會冇,就算係超平板至少都會有一條ide+floppy+sata線
我上網搵到你塊板嘅人地開盒圖都有
藍色個條

原帖由 lolokman 於 2009-8-26 02:24 發表

點會冇,就算係超平板至少都會有一條ide+floppy+sata線
我上網搵到你塊板嘅人地開盒圖都有
藍色個條

真係唔見有線
特別係藍色咁大條,唔會見唔到
如果去換咁點?我d野全部裝好哂響底板度啦喎

原帖由 pc323 於 2009-8-26 02:24 發表

但係根據你塊MB本manual寫住係跟1條IDE排線+2條SATA線

岩岩睇完 Manual 先知應該包埋
而家連 Optional Items 都冇