想請教用 ASRock Nettop ION 330 或 其他ion機的師兄

想買一部 asrock 330 ion 或其他用atom330 ion機
放在大廳中插usb 高清手指作當機頂盒看高清台..
但有一疑問

我的桌面機的配置為:
AMD Athlon64 3200+ , ATI HD 3400.
我用了最新的TotalMedia 3.5 在內開了硬體加速開高清無線
但cpu仍是100%
只是勉強沒有跳格..

看1080 hd video 就是47% cpu load

想知道用ASRock Nettop ION 330 或 其他ion機的師兄
有沒有插usb 高清手指作當機頂盒看高清台..
如果有,那情況比較我現在,有沒有改善,那看電視的質素沒有問題嗎?

其實如果是一樣的情況,確實是買來無謂...所以想買前問問..
謝謝各位師兄的幫忙..

請求那些買了用緊的師兄答一答我吧...

Asrock Atom330 - CPU usage is less than 10% for HD TVB(TotalMedia 3.5)

原帖由 csl_eric 於 2009-8-29 15:22 發表
Asrock Atom330 - CPU usage is less than 10% for HD TVB(TotalMedia 3.5)

買得過?

原帖由 strivekin2 於 2009-8-29 15:38 發表

買得過?

I bought it in June! Still the smallest & cheapest combination if you need a DVD/BD-ROM!

最重要係要出高清唔會斷斷下....

我想知如果只用HDMI入TV..
咁會唔會無左聲?

原帖由 strivekin2 於 2009-8-29 15:51 發表
最重要係要出高清唔會斷斷下....

我想知如果只用HDMI入TV..
咁會唔會無左聲?

I use optical output to AV amp and not sure how to set the HDMI audio output.

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;extra=&page=37

睇唔睇到YOUTUBE HD?

原帖由 strivekin2 於 2009-8-29 16:19 發表
睇唔睇到YOUTUBE HD?

其實係你set 得唔好
hd3400
都可以10%以下的

不知如何SET....