條ram算唔算壞左

條ram開到機~
有時用一陣就藍畫面
有時入唔到window
有時就可以打一陣機出藍畫面或者有error load唔到game

另一條同型號既ram就冇事

佢又唔係完全壞晒...點用代理講

用 memtest 檢查下, 如果有 error 既話,
就同代理講條 ram 壞.

我驚未行完已經hand左機....
e+試緊~

原帖由 反叮龍屎 於 2009-8-29 22:26 發表
我驚未行完已經hand左機....
e+試緊~

其實你可以擺低俾代理試

原帖由 反叮龍屎 於 2009-8-29 21:50 發表
條ram開到機~
有時用一陣就藍畫面
有時入唔到window
有時就可以打一陣機出藍畫面或者有error load唔到game

另一條同型號既ram就冇事

佢又唔係完全壞晒...點用代理講

你只要試過用2條ram,獨立用1條正常用,而用另1條開機入windows就藍晝面,
就可以拎上代理同佢講,通常都換過條比你,我換過n次ram未試過吾比換.
我自己都吾中意用memtest黎測ram,實在晒時間!!

原帖由 mayling 於 2009-8-29 22:13 發表
用 memtest 檢查下, 如果有 error 既話,
就同代理講條 ram 壞.

我都試過memtest 有error返去換.
有保可以換的

supertalent~life time warranty

原帖由 反叮龍屎 於 2009-8-29 22:48 發表
supertalent~life time warranty

你條ram邊間保??
我星期2就去過聯強,憶智,晶芯,換過ram,
都可以換過新ram比我,聯強仲由512mb換條1gb比我添

原帖由 kklaw286 於 2009-8-29 10:54 PM 發表

你條ram邊間保??
我星期2就去過聯強,憶智,晶芯,換過ram,
都可以換過新ram比我,聯強仲由512mb換條1gb比我添

iMicro....張lable上面係咁寫香港總代理係佢~
係正都買既~

原帖由 反叮龍屎 於 2009-8-29 22:58 發表

iMicro....張lable上面係咁寫香港總代理係佢~
係正都買既~

呢間係沙田小瀝源,我以前羅過intel上去整,
你就羅條ram上去同佢講,話同另1條ram就正常用到,
用呢條就入到windows出藍晝面,
正常佢會換過條比你.