[分享]由Pentium E2140升級為Pentium E6500

話說原本用緊Intel Pentium E2140 同 Gigabyte GA-945GCM-S2L (Intel 945GC+ ICH7 晶片組),行Windows 7時謹謹夠用(速度 )。
最近發現呢塊底板更新BIOS後可以用Intel Pentium E6500(仲用到VT喎 ),我就買左返黎 ,將Gigabyte GA-945GCM-S2L 廷長壽命。

有人講過話唔覺快好多

原帖由 北金烈貓 於 2009-9-4 23:01 發表
有人講過話唔覺快好多

如果用Windows 7開Windows Media Player(HDTV)同Virtual PC(行Windows Vista)就有明顯分別。

一般文書唔會快好多, 大家都係 PDC. 只係多了 1M L2

原帖由 edward 於 2009-9-5 01:12 發表
一般文書唔會快好多, 大家都係 PDC. 只係多了 1M L2

仲多左1200Mhz
fsb又由800>1066添
咁都feel唔到就真係無野好講..

由2140->2180->6300

感覺到嘅分別係--->冇
我諗係用xp嘅關系

原帖由 GGXX 於 2009-9-5 01:45 PM 發表
由2140->2180->6300

感覺到嘅分別係--->冇
我諗係用xp嘅關係

認同 .....
唔是成日開最高質 打機 平時睇片上網 都唔會差太多

小弟用PD820->E6500K
(under XP)
快左少少
但開web page就feel到
打機ok左少少

時脈快左唔少, 應該FEEL到.

原帖由 son926son 於 2009-9-5 01:16 發表

仲多左1200Mhz
fsb又由800>1066添
咁都feel唔到就真係無野好講..

Core name and Step are different from E2140
E6300 can compare with E8XXX