想買慳電CPU, 要長encode H264+web server

現在用緊E2220, 945GC, 2G RAM+ATI3450+1HD+1DVDRW+1TV CARD, 開監察WEBCAM (24hrs x 7)長錄H264片及開WEB SERVER, 有時開埋電視睇, 唔開電視就60% CPU LOADING, 開埋就90%. 用緊SLIM CASE, 個火牛好熱扲到全機連膠的部份都熱晒. 試過換粒E4600落去LOADING  少20%但都係好熱. 請問有無CPU + MB (DDR2) 可以應負到我既要求呢而又低工耗呢? 已準備換機箱及ATX POWER.

MODT??

原帖由 byleung 於 2009-9-7 15:40 發表
MODT??

WHAT IS MODT?

原帖由 pentras 於 2009-9-7 16:23 發表

WHAT IS MODT?

即係用NOTEBOOK CPU 做桌面機
一般用電量都比較低

不過要用硬解的話
買MCP7A O既底板
加一粒45nm o既cpu, 都應該可以應付你o既要求

注意一下mcp7a o既熱量就ok

試過用NOTEBOOK, 好熱, 因為開24HRS X 7, 所以諗諗下都係唔好,慳返的電費時壞NOTEBOOK條數又係返度.  NOTEBOOK CPU唔知夠唔夠力. 現在E2220default緊緊應附到同埋我要插DISPLAY CARD,TVCARD,CAPTURECARE, 睇高清, MONITOR, 所以想用大板+LOW POWER CPU

原帖由 pentras 於 2009-9-7 17:34 發表
試過用NOTEBOOK, 好熱, 因為開24HRS X 7, 所以諗諗下都係唔好,慳返的電費時壞NOTEBOOK條數又係返度.  NOTEBOOK CPU唔知夠唔夠力. 現在E2220default緊緊應附到同埋我要插DISPLAY CARD,TVCARD,CAPTURECARE, 睇高清, MONITOR, 所以想用大板+LOW POWER CPU

唔係叫你用部NOTEBOOK 做你所講O既野

係用專用底板同NOTEBOOK CPU 砌機

想用AMD, 但唔知CPU夠唔夠力. 因為現唔知的CPU型號, 好耐留意, 諗住問下人快D, 諗住用ASROCK果塊780G LE, 4百幾蚊+ AMD CPU +DDR2.

原帖由 pentras 於 2009-9-7 17:40 發表
想用AMD, 但唔知CPU夠唔夠力. 因為現唔知的CPU型號, 好耐留意, 諗住問下人快D, 諗住用ASROCK果塊780G LE, 4百幾蚊+ AMD CPU +DDR2.

785/780g+3250e(dual) or 605e(quad)

encode?
你指就咁Convert去h246定係點?

如果就咁convert咁又唔用isplay card咁一定諗MCP7A
mediacoder行cuda convert file快好多

原帖由 tyranid 於 2009-9-7 19:39 發表
encode?
你指就咁Convert去h246定係點?

如果就咁convert咁又唔用isplay card咁一定諗MCP7A
mediacoder行cuda convert file快好多

唔係CONVERT, 係REALTIME咁錄. 會用DISPLAY CARD, 對內置DISPLAY無好感.  而家用緊945GC, 明明插左DISPLAY卡同係BIOS度SET左用PCI-E DISPLAY, 但係一開機會用返內置. 攪左好耐都攪唔好, 最近重插返張卡又無事, 之前又係咁, 用左一排又跳返內置, 要REBOOT先用到DISPLAY CARD.