關於MSI X58 PRO板對應RAM問題

小弟本身用CORSAIR 3X1GB 1600C9 RAM VER1.1

試過換CORSAIR 3X2GB 1600C9 VER3.1就相容唔到...

已把BIOS UPDATE最新了

睇過D文章有人話E塊版有D RAM夾唔到...

搞到我E家唔敢買RAM....

有無師兄用緊E塊版而又行緊6GB 1600既RAM?可以話返我知邊個牌子用到嗎?

THX

原帖由 ken0569 於 2009-9-7 21:26 發表
小弟本身用CORSAIR 3X1GB 1600C9 RAM VER1.1

試過換CORSAIR 3X2GB 1600C9 VER3.1就相容唔到...

已把BIOS UPDATE最新了

睇過D文章有人話E塊版有D RAM夾唔到...

搞到我E家 ...

Corsair TR3X6G1600C8 DDR3 1600 6G Kit (2Gx3) 3-Channel Pack

check完個mb ram support list先買ram

我塊X58Pro 配 CORSAIR 3X2GB 1600C9 冇問題, 不過唔知Ver幾~

原帖由 Adonis 於 2009-9-7 21:37 發表

Corsair TR3X6G1600C8 DDR3 1600 6G Kit (2Gx3) 3-Channel Pack

師兄你個條RAM VER幾架@@?

原帖由 mail4kawai 於 2009-9-7 22:13 發表
我塊X58Pro 配 CORSAIR 3X2GB 1600C9 冇問題, 不過唔知Ver幾~

好奇怪呢...我本身以為RAM壞...去換過一次架啦...但都係唔得...我條係3.1
你條RAM上面有寫VER幾架...得閒望下丫^^"

原帖由 ken0569 於 2009-9-8 04:52 發表

好奇怪呢...我本身以為RAM壞...去換過一次架啦...但都係唔得...我條係3.1
你條RAM上面有寫VER幾架...得閒望下丫^^"

我個3條都係VER 3.1 , 真係奇... ... 你有冇OC 組RAM ?

原帖由 passby 於 2009-9-7 22:11 發表
check完個mb ram support list先買ram

MSI, 我check過, 都會唔夾

原帖由 Adonis 於 2009-9-8 09:43 發表

我個3條都係VER 3.1 , 真係奇... ... 你有冇OC 組RAM ?

師兄...我唔知咩叫OC>< BIOS SET架?