請容許我問一個白知0既問題…其實"TDP"係咩意思﹖

Thermal Design Power(TDP)
其實只係設計比散熱器既製造商知
佢既PRODUCT最少要頂得到呢個Watt數既熱力

理論上..實際功率應該細過TDP..
相反伺服器果邊就主要用ACP多D...

其實「TDP」同「功耗」絕對有關係。TDP係CPU最大運作時「熱散失功率」既評估/參考值,而熱散失正正佔「用電功耗」的一大部分。

用電功耗 = 有效功率 + 熱散失,後者佔大部分。

仲有,以見過既數據唻講,廠商唔係整細個數字,反而TDP一般大過實際功耗!估計係因為要預鬆D,對產品壽命有保證D。舉個例,Q9既TDP係95W,而Q9650滿載功耗係70幾W。

唔知有冇錯,有錯請指正!

原帖由 hkl8324 於 2009-9-7 23:46 發表

因為CPU唔係長期100%所以係細過﹖

原帖由 天仇 於 2009-9-7 23:28 發表
其實「TDP」同「功耗」絕對有關係。TDP係CPU最大運作時「熱散失功率」既評估/參考值,而熱散失正正佔「用電功耗」的一大部分。

用電功耗 = 有效功率 + 熱 ...

TDP=所發熱量 only......同耗用電量無100%直接關係
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/TDP

原帖由 TY~ 於 2009-9-7 23:50 發表

TDP=所發熱量 only......同耗用電量無100%直接關係
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/TDP

TDP的確指發熱量,但發熱量點唻?用電時既熱散失…… [<<TDP應該係發熱量參考值]

你估會唔會有一粒耗電90W而TDP 20W既CPU?
或者耗電10W而TDP 90W?

的確唔係100%相等關係,不過絕對有好大關係。

原帖由 hkl8324 於 2009-9-8 00:04 發表
唔該先
不過我始終都唔明CPU廠出依個數字比我對消費做乜…
如果你話佢比一個例如
係50%CPU使用量時,實際用到係某W…
咁我地都可以計下電費幾貴丫…
佢出依個「晒左0既電」0既率比我地有乜用﹖

純粹係俾你選擇散熱器時參考架咋。
不過,以我所見,而家D散熱器好多都已經唔係標榜TDP咁賣,一般都係$$正比於效能啦(可以有特別情況)。

實際用電,佢好難講到俾你知,每粒CPU品質、所需電壓都有少少差異,而唔同型號、唔同頻率既話,耗電又唔同,唔可以隻隻講到好準。

原帖由 hkl8324 於 2009-9-8 00:04 發表
唔該先
不過我始終都唔明CPU廠出依個數字比我對消費做乜…
如果你話佢比一個例如
係50%CPU使用量時,實際用到係某W…
咁我地都可以計下電費幾貴丫…
佢出依個「晒左0既電」0既率比我地有乜用﹖

上面都講左
CPU 用電量無得計...唔同LOADING 用電量都唔同
要用測量O既方法先會知道
TDP 係俾你揀散熱器用
而同時,TDP 其實都反映左,CPU o的大loading o既時候o既power

原帖由 TY~ 於 2009-9-7 23:50 發表

tdp 絕對同耗電量有直接關係
只係未必100%相等