到底升級, 定係轉戶好...?

事關小弟有架機想UPGRADE做4 CORE SYSTEM, Config 如下
E8200
P35 MB
2 x2 GB DDR2
其他唔重要

研究左兩日, 得出兩個solution

一係就放左粒E8200
買粒Q9550
TOTAL 花費約千二蚊

再唔係就E82連MB一齊放
轉AMD 945+780/785G
TOTAL 花費, 都係千二蚊左右

945又快過Q9550
我又鐘意用INTEL 個ICH9
好難取捨
大家有冇意見

AMD + raid 卡如何?

Q9550 個c/p唔係咁正, 要$2,xxx, 不如用Q9400,平番6舊當儲錢,再平d用Q84

Q9550 個c/p唔係咁正, 要$2,xxx, 不如用Q9400,平番6舊當儲錢,再平d用Q84
極臭~羽毛筆 發表於 2010-1-20 15:59

我都有諗過, 但係Q94又好似爭D, Q9450又冇賣
Q8就一定唔諗

AMD + raid 卡如何?
真衰鬼 發表於 2010-1-20 15:58

冇SPARE RAID CARD, 亦唔打算係呢架機身上洗大錢...

第一
Q9550 第日放2手 都值租D....

第二
唔使重裝windows....

第一
Q9550 第日放2手 都值租D....

第二
唔使重裝windows....
xfilemanhk 發表於 2010-1-20 16:13

我鐘意你個POINT...

冇SPARE RAID CARD, 亦唔打算係呢架機身上洗大錢...
Ivan_M 發表於 2010-1-20 16:03

可轉用nVidia chipset for AMD,呢張岩唔岩?
AsRock K10N78FullHD-hSLI R2.0 (GF8200 chipset) $530
http://www.asrock.com/mb/overvie ... 20R2.0&s=AM2%2b

可轉用nVidia chipset for AMD,呢張岩唔岩?
AsRock K10N78FullHD-hSLI R2.0 (GF8200 chipset) $530
...
真衰鬼 發表於 2010-1-20 16:20

食唔食到粒945都成問題啦...

Q9550是首選, 5使晒咗ich9。