火牛問題

1) 請問將兩隻火牛並聯後,接入主機板得唔得?
2) 如果兩隻火牛output火數一樣,同一隻火數大,另一隻火數細D,情況有乜分別?

1) 請問將兩隻火牛並聯後,接入主機板得唔得?
2) 如果兩隻火牛output火數一樣,同一隻火數大,另一隻火數細D, ...
D1100 發表於 2010-1-22 19:00

冇可能並聯到,最多係分別供電比不同部份,
所以兩隻牛要睇供電部份決定隻牛既火數。

我有兩隻300W牛一齊接駁去底板,如果底板用785&AMD PIIx4 925 得唔得?

我有兩隻300W牛一齊接駁去底板,如果底板用785&AMD PIIx4 925 得唔得?
D1100 發表於 2010-1-22 19:53

兩隻牛一齊接駁去底板 係唔得的
最多係分別供電比不同部份
例如
一隻300W牛 供電 去底板
另一隻300W牛 供電 去 HDD

何解server D火牛可以,係唔係要加D嘢係兩隻火牛到,先駁去底板到?請解說

何解server D火牛可以,係唔係要加D嘢係兩隻火牛到,先駁去底板到?請解說
D1100 發表於 2010-1-22 22:17

咁你塊底板有冇兩組相同的電源插,即係 2 x 24 pin 及 2 x 8 pin ( 或者每隻牛插 4 pin 都可以),每隻 HD 用條 Y cable 分別由兩隻牛供電等?

D1100 發表於 2010-1-22 22:17

server D火牛 redundant power supply

http://en.wikipedia.org/wiki/Redundancy_(engineering)

係 兩隻(或以上) 火牛 , 插入電子路板內 ,  再駁去底板到

咁你塊底板有冇兩組相同的電源插,即係 2 x 24 pin 及 2 x 8 pin ( 或者每隻牛插 4 pin 都可以),每隻 HD  ...
Felix00 發表於 2010-1-22 22:55

用條 Y cable 得唔得?

咁你塊底板有冇兩組相同的電源插,即係 2 x 24 pin 及 2 x 8 pin ( 或者每隻牛插 4 pin 都可以),每隻 HD 用條 Y cable 分別由兩隻牛供電等?
Felix00 發表於 2010-1-22 22:55

" 每隻牛插 4 pin " 或
" 每隻 HD 用條 Y cable 分別由兩隻牛供電 "
唔好亂駁 ,  用條 Y cable 等於 張兩隻牛供電 直接短路 , 好危險的

" 每隻牛插 4 pin " 或
" 每隻 HD 用條 Y cable 分別由兩隻牛供電 "
唔好亂駁 ,  用條 Y cable 等於 張 ...
j2g4 發表於 2010-1-22 23:09

未至於短路,除非另一組係 0V,
怕既咪每條線串粒 diode,block 左回流