換CPU問題

model :ThinkCentreA558706AG1
CPU : Inten Celeron 420 1.6Ghz
Motherboard : 946PL/GZ
Ram: 1GB 667 x2
220w火牛

我換左Core 2 Duo E6600之後,開機幾秒後自動關機(load到BIOS),但係用返Celeron 420,又無問題
p.s.bios已經係最新板

通常廠機好少預你升級CPU,當遇到BIOS無該CPU Code的CPU時,BIOS會啟用機制來自動關機

你塊底板的BIOS更新網址:
http://www-307.ibm.com/pc/suppor ... ;lndocid=MIGR-66778

用到講來知好幾多, 我現在用420都是換core duo

HK$1,772....wow貴過你全部電腦 ...
pigpig 發表於 2010-1-23 23:23

用唔到,唔知點update bios

用唔到,唔知點update bios
simbawong 發表於 2010-1-23 11:59 PM

入去我張貼的連結度揀第1個檔案,在Windows更新BIOS
第2個檔案係說明檔,跟住指示做就可以,大前提要先關閉晒所有程式來更新BIOS

model :ThinkCentreA558706AG1
CPU : Inten Celeron 420 1.6Ghz
Motherboard : 946PL/GZ
Ram: 1GB 667 x2
2 ...
simbawong 發表於 2010-1-23 22:50

你試下先用clear cmos先啦

入去我張貼的連結度揀第1個檔案,在Windows更新BIOS
第2個檔案係說明檔,跟住指示做就可以,大前提要先關 ...
寂寞的FSY 發表於 2010-1-24 00:09

已經係最新版BIOS

已經係最新版BIOS
simbawong 發表於 2010-1-24 01:12 AM

更新完就可以試下裝粒新CPU落去
如果都出現問題,就真係...無能為力,只能怪底板唔支援你手上粒CPU了。

更新完就可以試下裝粒新CPU落去
如果都出現問題,就真係...無能為力,只能怪底板唔支援你手上粒CPU了。 :h ...
寂寞的FSY 發表於 2010-1-24 01:14

我無更新過,塊底板一早係最新板,但係都係load完bios停左無哂畫面,一時自動關機