AMD XP 32bit, 插2GB X3 RAM,仲行到DUAL CHANNEL?

咁仲行唔行到 DUAL CHANNEL

多左果3GB RAM 的用途:

RAM DISK 用黎做
1.虛擬記億體 (不再需要用硬碟分頁檔)
2.IE temporary file (LOAD 網頁勁快,如果寛頻速度唔差)

PS.
其實我而家 用緊 2GB X2 ,

岩岩開左 1GB RAM做 虛擬記億體 同埋裝IE temporary file

好明顯上網快左, 不過打機果陣話 唔夠  虛擬記億體,

所以想加, 但係又唔知 行唔行得番DUAL CHANNEL

XP, 插6GB RAM , 用3GB做RAM DISK 之問
咁仲行唔行到 DUAL CHANNEL

RAM DISK 用黎做 虛擬記億體, IE temporary file
hihihi123hk 發表於 2010-1-24 16:39

行唔行到 DUAL CHANNEL
同  RAM DISK 無關

I MEAN 我插左 3支 RAM 喎

I MEAN 我插左 3支 RAM 喎
hihihi123hk 發表於 2010-1-24 16:46

插左 3支 RAM 喎
如果係 i7 CPU X58 板 , 係行 Tri Channel

又果唔係呢,AMD 機

又果唔係呢,AMD 機
hihihi123hk 發表於 2010-1-24 17:16

AMD 機  插 3支 RAM , 咁玩野  

用 RAM 黎做 虛擬記億體 同埋裝IE temporary file
取消 硬碟分頁檔, 用 RAM 黎做
剪緊片 死機, 硬碟都唔會死

勁順, 又可以加長 硬碟壽命

用 RAM 黎做 虛擬記億體 同埋裝IE temporary file
取消 硬碟分頁檔, 用 RAM 黎做
剪緊片 死機, 硬碟都唔會 ...
hihihi123hk 發表於 2010-1-24 17:31

呢蕉岩我用

其實我而家 用緊 2GB X2 ,

岩岩開左 1GB RAM做 虛擬記億體 同埋裝IE temporary file

好明顯上網快左, 不過打機果陣話 唔夠  虛擬記億體,

所以想加, 但係又唔知 行唔行得番DUAL CHANNEL

呢個問題我都想知~
不過我係1GBx2+2GB