我係硬件低能!唔該咁多位大大話俾我知

我有部n年廢機,唔支援usb開機,但係聽日講可以升級bios,唔知係唔係真既呢?因為我想usb開機
我部機有磁碟機同cd機,但係冇dvd機同燒碟機

如果真係有方法升級既,可唔可以話俾我知

資料:
Acer
型號AS6400
bios版本Award Software International,Inc 4.60 PGM, 5/7/2000
SMBIOS版本 2.2

希望有人可以幫到我

我有部n年廢機,唔支援usb開機,但係聽日講可以升級bios,唔知係唔係真既呢?因為我想usb開機
我部機有磁碟機同 ...
呀膠` 發表於 2010-1-24 17:20

bios版本Award Software International,Inc 4.60 PGM, 5/7/2000

你要去返MB既官網 , 佢有你既MB最新BIOS比你DL , 應該吾會係2000年係最新掛

我部機有磁碟機同 ...
呀膠` 發表於 2010-1-24 17:20

升級bios , 有一定風險
唔支援usb開機 , 升級完bios 都未必 可以

如果要 升級bios , 最好上官網 download

Aspire 6400 多數係OEM呢塊, 不過再花時間心機來幫佢upgrade個人就認為唔值得~

http://active-hardware.com/english/reviews/mainboard/mx64-2.htm

Aspire 6400 多數係OEM呢塊, 不過再花時間心機來幫佢upgrade個人就認為唔值得~

...
BigCrook 發表於 2010-1-24 18:15

The AOpen MX64 slot 1AGP 4X
VIA Apollo Pro133A motherboard
AOpen_MX64 .jpg

Aspire 6400  ATI XPERT 98  

邊個先真

樓主,我個人認為這塊板無需要再花時間或金錢黎救回,
現在就算二手desktop都只係一千元的以下,已經係p4級,
讀書文用絕對足夠,遠遠超越你果塊舊pII板。

你要去返MB既官 ...
po52010 發表於 2010-1-24 06:09 PM

Award BIOS 要 6.XX 系先support USB boot之類新一代功能,你去塊板應該唔得啦...

樓主,我個人認為這塊板無需要再花時間或金錢黎救回,
現在就算二手desktop都只係一千元的以下,已經係p4級 ...
hello088 發表於 2010-1-24 20:45

而且呢塊板要另加lan card及agp display又用唔到>32G hdd, 而家去交易區是但執一塊K7+all-in-one MB都係舊零水但正過佢多多聲。

原來acer 都可以用到 over 7 years

i used the acer 6400 before.
it is quite good :P
但樓主自稱 硬件低能, 未必會去買二手版.

建議:
1. 買 Atom 那些mini PC ~$2xxx
2. laptop ~$3xxx 有雙核芯了
3. 廠機 ~$2xxx