E+ 的AMD,INTEL四核處理器係咪可以內部溝通?不用經北橋?

如題......

AMD全部係!
INTEL i5/i7系!
    q9系 唔係!

AMD全部係!
INTEL i5/i7系!
    q9系 唔係!
wkchun 發表於 2010-1-24 23:40

原來INTEL仲係部分係.....點解咁得意呢?

回復  鴨仔

你指內存控制 integrated memory controller ?
intel i系統都支援.
amd就唔清楚. ...
ABC4400+ 發表於 2010-1-24 23:57

我諗樓主唔係想講Integrated Memory Controller

如果講Integrated Memory Controller,AMD 起K8 年代已經係了

我記得intel pd 8系時2個核心不能互相溝通的,想問下e+係點

我記得intel pd 8系時2個核心不能互相溝通的,想問下e+係點
鴨仔 發表於 2010-1-25 00:05

桌面電腦所使用的intel 原生雙核心,由Core 2 Duo 開始

桌面電腦所使用的intel 原生4核心,由Core i  開始

但係唔知點解I7 北橋仲係咁熱, 已經做少咁多野...

桌面電腦所使用的intel 原生雙核心,由Core 2 Duo 開始

桌面電腦所使用的intel 原生4核心,由Core i  開 ...
mannings 發表於 2010-1-25 00:10

正如上面所講,amd 一直是可以互相溝通?

但好奇怪,點解core 2 duo可以,但core 2 quad唔可以

正如上面所講,amd 一直是可以互相溝通?

但好奇怪,點解core 2 duo可以,但core 2 quad唔可以 ...
鴨仔 發表於 2010-1-25 00:18

AMD 起Socket 939 年代的Athlon64 x 2 已經係原生雙核心處理器

因為intel Core 2 Duo 是以兩粒核心為一個module,Core 2 Quad只不過是用兩粒Core 2 Duo 組合而成,而唔係以4粒核心為一個module