我呢個平台換CPU同VGA卡已經去到樽頸位???

請問一下我粒U系咪假雙核
我開頭諗住換9500GT打機用,之後見到POST9600GSO性價比高D,但系我網見到9600GSO既MODE好似唔多
我用影馳 佢得返 唔系全部固態電容;XFX散熱器又唔得.
所以我諗住換埋CPU+DISPLAY 咁樣唔知電腦效能昇幅有幾多? 如果budget系$1300唔知換到咩CPU同
DISPLAY
定系我正系換DISPLAY已經去到樽頸位??
因為我主機版最到去到DDR667 2GB 其實打RAM 重唔重要 系DISPLAY主要 CPU次要跟先系RAM
其實你地DIY 點樣計用CPU 配咩頻寛既 主機版 DISPLAY RAM???
希望各位師兄請慷慨賜教 >.<

我系統資料

我開頭諗住換9500GT打機用,之後見到POST9600GSO性價比高D,但系我網見到9600GSO既M ...
yokosky1 發表於 2010-1-26 22:05

咁你粒U 到底係邊粒?

咁你粒U 到底係邊粒?
wgpoon 發表於 2010-1-26 22:11

PENTIUM D 820

P-D 的話 首先換板同u 好d

p-dc e6500 2.93ghz + p4x 板 大約1千元左右

你已經會有感覺快幾多下了~o~

依家用咩display?

9800GT

咁多年樽頸位係HD
你E家樽頸位係CPU多過RAM,換粒E3200都夠推9800GT
板就唔好換,775都就玩完

回復 6# yokosky1
9800GT換9600GSO咪姐係變相降左級
真係換板同U好D喎

樓主你粒U仲值1XX-2XX
賣左佢,加埋果千三蚊換過塊板同粒U

我開頭諗住換9500GT打機用,之後見到POST9600GSO性價比高D,但系我網見到9600GSO既M ...
yokosky1 發表於 2010-1-26 22:05

唔係假雙核, 祇係效能較低o既舊架構雙核…

要upgrade都唔建議用番775, 儲多一排錢先換成set i5好過~

咁多年樽頸位係HD
你E家樽頸位係CPU多過RAM,換粒E3200都夠推9800GT
板就唔好換,775都就玩完 ...
rex516984 發表於 2010-1-27 21:14

E3200 快過P D 820+ ???