技嘉UD系列主板熱量及防掉壓問題

宜加市面上所賣既GIGABYTE UD板, 係咪塊塊D熱量同防掉壓都控掣得好好?

事關今日接觸左塊P45 UD3P
個NB同MOS,無論煲RAM定燒U, 都係得果40度以下(CPU HS沒有打風落板(9700NT),
裸跑中只有CPU HS一把風扇)

同防掉壓都極穩定, 亦無跳彈, 原本這測試是用作考量NB及MOS上水冷的,

現這結果出到來.... 有點呆了...

所以就上來問各位有用技嘉UD系列的師兄這板在這兩方面真係左咁多?
定只係呢塊UD3P先做得咁好?自己仲用緊X48DQ6, 咁既結果我真係就黎暈

唔用PD840點叫煲板....?

我既板P45DS3R  溫度38  掉壓0.05V

唔用PD840點叫煲板....?
BlackBird 發表於 2010-1-28 01:05

其實用咩U試關係大咩?
PD840... 都係粒U熱姐, 宜加講塊板喎....

回復 3# uts
有OC嗎?
要拉高FSB, 果度D溫度先會突變咖喎, 個幅度大約70%
我粒E52,fsb由200拉到上385, 入去煲OR small(10)

回復  uts
有OC嗎?
要拉高FSB, 果度D溫度先會突變咖喎, 個幅度大約70%
我粒E52,fsb由200拉到上385, 入去煲 ...
simplekk 發表於 2010-1-28 02:27

師兄,我BIOS Set1.3V CPU-Z 1.248V

CPU-Z

你bios開左防掉壓功能未咖?

我1.35V, 入到windows無論idle同MAX都好, 都係1.328咋喎

其實用咩U試關係大咩?
PD840... 都係粒U熱姐, 宜加講塊板喎....
simplekk 發表於 2010-1-28 02:27

講得出姐係証明你未用過PD...
PD本身唔算好熱

但對底板供電負荷先係問題
求其揾塊自稱用料好的P45插上PD840包你Mosfet 70度起跳

你bios開左防掉壓功能未咖?

我1.35V, 入到windows無論idle同MAX都好, 都係1.328咋喎 ...
simplekk 發表於 2010-1-28 14:34

可能我眼花揾唔到呢個功能

講得出姐係証明你未用過PD...
PD本身唔算好熱

但對底板供電負荷先係問題
求其揾塊自稱用料好的P45插上PD8 ...
BlackBird 發表於 2010-1-28 15:05

係,可以話, D人更加重視底板供電相數都係由 PD呢個大食發熱器帶起