大部分底板都用Realtek LAN,除了Intel原裝板

究竟Realtek同intel同級芯片價格相差幾多呢....

Intel 原裝底板都有唔少係用緊 Realtek ...

觀星是答案 發表於 2010-1-30 00:15

我用塊DG31PR就係

觀星是答案 發表於 2010-1-30 00:15

唔係掛.....居然用人地的產品....

鴨仔 發表於 2010-1-30 00:16

你睇下幾年前 O既 Intel D101GGC 就會知架啦
http://www.intel.com/cd/channel/ ... c/feature/index.htm

AMD板有8,9成都係用Realtek LAN, Atheros/Boardcom LAN 就真係好少見,M記 LAN J&W果D板會比較多
反而有一樣野就好奇既,用NV chip 果D,話就話大部分NV chip板都係用Realtek LAN,但實際上又係NV 自家 LAN 黎

中高價會用返自己LAN既.

中高價會用返自己LAN既.
Henry 發表於 2010-1-30 05:37

中價都開始轉crab

AMD板有8,9成都係用Realtek LAN, Atheros/Boardcom LAN 就真係好少見,M記 LAN J&W果D板會比較多
反而有一 ...
LL3578 發表於 2010-1-30 00:27

因為MAC係southbridge度, Crab只係做PHY

Cheap板用cheap LAN, 係咁ka la

曾幾何時,牙石都用Atheros