其實MATX既版性能上同ATX既有冇分別??

點解平咁多??

即係think client, desktop, workstation;
                                      +-->ICON(骰仔機), HTPC (一般會用MATX)               
netbook, notebook嘅分別.
用途係會令你選擇以上嘅機種.
同級數嘅價錢係牌子,用料上嘅分野.

PCB夾板入面好似係銅線
細塊反而干擾同走線麻煩 D
會平係因為用料本身就唔同 ,你幾可見過頂級 MATX
反而你話平咁多我又唔讚同 ,三四百有時都會有 ATX ,只係少者

聽講細板超頻冇咁勁

PCB夾板入面好似係銅線
細塊反而干擾同走線麻煩 D
會平係因為用料本身就唔同 ,你幾可見過頂級 MATX
反而你 ...
mydaniel 發表於 2010-5-8 16:30

PCB價錢係逐吋計,即細啲係會平啲...
PCB又有分layer多與少, 係為咗走線,亦係價錢之一...
麻唔麻煩係設計者嘅問題, 用家點會知???
頂唔頂級同MATX冇直接關係,主要睇你同乜chipset同相應嘅用料.

點解Atom機咁貴?
細??

我覺得電子野越細越貴

點解Atom機咁貴?
細??

我覺得電子野越細越貴
UMAC 發表於 2010-5-8 17:00

時尚問題
你鍾意咪收你貴啲囉

PCB價錢係逐吋計,即細啲係會平啲...
PCB又有分layer多與少, 係為咗走線,亦係價錢之一...
麻唔麻煩係設計者 ...
terawa 發表於 2010-5-8 16:59

咁其實一塊 ATX /MATX PCB 價錢係幾多

咁其實一塊 ATX /MATX PCB 價錢係幾多
mydaniel 發表於 2010-5-8 17:07

實際數字唔知,你可以計番個比例...
聽前輩講佢地係會將個設計放喺個最細嘅PCB size(如果可以用細啲嘅話).