而家D CPU 又4 核又6核, 咁多核實質所作用有幾大?

我用緊 intel C2D, 以前聽講D PROGRAM 只識用一個核, 其他核都系IDLE, 但我見 TASK MANAGER 兩個核都有LOADING, 咁兩家買U 系唔系愈多核就愈好呢?

C 兄 你果個年代已經唔岩而家了
I3 文書機
I5 打機
amd  多+開核 窮人救星 xdd
核而家野絕大部份只支援到4 核  6 核等多 1 ,2 年好D - -

而家都是多核CPU, 該優化的也優化了,
沒有優化的都是舊PROGRAM, 或是開發者沒用心

核的多少, 頻率高低, 一般家用分別不大
如果轉片, 又或者用電腦時開大堆programs在背景, 多核有點優勢了

以前比較少program用得多過一個核
依家好多都對多核有優化 4,6核既作用已經比之前大得多

C 兄 你果個年代已經唔岩而家了
I7 4C8T core 文書機
I7 6C12T core 打機
destiny2009 發表於 2011-9-13 18:56

唔係呀 XDDD     XEON  12核 打機幫到你 XDD
一定無敵手 XDD

唔係呀 XDDD     XEON  12核 打機幫到你 XDD
一定無敵手 XDD
610423 發表於 2011-9-13 19:00

xeon有12核?
t不計算在內

好似唔係有一塊可以用兩粒 U 既咩 ==
一排無留意電腦野 OUT 左 LO XDDD
同埋成日去滄者果邊睇野次次都見到 D 12C - -

foobar LAME xN轉歌又點計
多多都食得曬